ΔΙΑΦΟΡΑ

Aeromobil 3.0, εδάφους-αέρος!

Όχι, δεν φέρει την υπογραφή του James Bond, ούτε και αποτελεί όχημα διαφυγής του Φαντομά, σε ταινία του Louis De funes. Παρόλα αυτά, μπορεί να σας “πετάξει” όπου επιθυμείτε.

Aeromobil-3.0Το Aeromobil, στην τρίτη του πλέον γενιά, αποτελεί προϊόν της ομώνυμης σλοβάκικης εταιρίας, κρύβοντας πίσω του κάτι περισσότερο από 20 χρόνια έρευνας και εξέλιξης. Ο αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός οχήματος που να μετατρέπεται από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες προετοιμασίες. Όπερ και εγένετο.

Κατασκευασμένο ως επί το πλείστον από σύνθετα υλικά, διαθέτει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο αλλά και τα βασικά στοιχεία ενός αεροσκάφους. Ειδικά όργανα ναυτιλίας και πλοήγησης, αυτόματο πιλότο, καθώς και ένα αλεξίπτωτο, για περίπτωση ανάγκης. Το μήκος του, σαν αυτοκίνητο, αγγίζει τα έξι μέτρα (λόγω των αναδιπλωμένων φτερών), ενώ το πλάτος του τα 2,24 μέτρα.

Όσο για τη διαδικασία μετατροπής του σε αεροπλάνο, δεν διαρκεί παρά ελάχιστα, όπως φαίνεται και στο σχετικό video. Για την απογείωση θα χρειαστεί μερικές εκατοντάδες μέτρα διαδρόμου ή ακόμα και χωραφιού, αφού οι αναρτήσεις είναι ειδικά ενισχυμένες όχι μόνο για τις λακκούβες του οδοστρώματος αλλά και για από/προσγειώσεις.

Για τις ανάγκες της κίνησης, το Aeromobil 3.0 χρησιμοποιεί έναν τετρακύλινδρο κινητήρα Rotax 912, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι είναι ατμοσφαιρικός και υδρόψυκτος, δεν γίνεται όμως λόγος για την ισχύ που αποδίδει. Σαν αυτοκίνητο πάντως, η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 161 χλμ./ώρα, είναι δηλαδή 39 χλμ./ώρα μικρότερη από τα 200 που μπορεί να επιτύχει εν πτήση. Αντίστοιχα και η μέση κατανάλωση έχει διαφορές, αφού στο δρόμο είναι γύρω στα 8 λίτρα/ 100 χλμ. ενώ στον αέρα ανεβαίνει στα 15 λίτρα/ 100 χλμ.

Φυσικά, το εν λόγω όχημα αποτελεί πρωτότυπο, δεν πρόκειται να το δούμε σύντομα να κυκλοφορεί στους δρόμους, αν και δεν ξέρει κανείς ποτέ…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!