NEA

Ταξίδι στο κέντρο της Michelin!

michelin trip france caroto 2014 (5)

Ταξιδέψαμε μέχρι το Κλερμόν-Φεράν, στην Γαλλία, για μία  κατατοπιστική περιήγηση στο μουσείο της Michelin, στο τοπικό εργοστάσιο, καθώς και στην πίστα δοκιμών της εταιρίας!

michelin trip france caroto 2014 (13)Σε υψόμετρο 350 μέτρα βρίσκεται μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Γαλλίας, τόσο για την ιστορική της σημασία, όσο και για την βιομηχανική της συμβολή στην οικονομία της χώρας καθώς αποτελεί την έδρα της Michelin, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ελαστικών στον κόσμο. Η περιήγησή μας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τότε που ξεκίνησαν όλα. Το Michelin Adventure, που βρίσκεται μέσα στον χώρο του εργοστασίου Cataroux, είναι ένας εντυπωσιακός εκθεσιακός πολυχώρος που στεγάζεται σε 2.000 τ.μ.

michelin trip france caroto 2014 (9)Φανταστείτε μία χρονοκάψουλα ικανή να σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές, από εκείνη του Bibendum (του Ανθρώπου της Michelin που έχει αναγνωριστεί από τους Financial Times ως το καλύτερο logo της ιστορίας) τον οποίο και οραματίστηκε το 1898 ο Andre Michelin, έως και το μεγαλύτερο ελαστικό στον κόσμο που προορίζεται για φορτηγά Caterpillar στα ορυχεία της Χιλής (το τεράστιο που βλέπετε στην φωτογραφία, εμπρός από το μουσείο Michelin Adventure). Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πρώτα ελαστικά ποδηλάτων τα οποία από το 1891 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την εξέλιξη των ελαστικών των αυτοκινήτων, το 1900 εκδίδεται ο οδηγός Michelin, το 1930 κατοχυρώνεται πατέντα ελαστικού με ενσωματωμένη σαμπρέλα, το 1946 η γαλλική εταιρία εφευρίσκει το ακτινωτό ελαστικό (radial).

michelin trip france caroto 2014 (3)Το εργοστάσιο Cataroux, το πρώτο και παλαιότερο της Michelin, χτίστηκε το 1920 και μετά τον βομβαρδισμό του 1944 ξαναχτίστηκε το 1946. Η λειτουργία του εργοστασίου επικεντρώνεται στην παραγωγή σπορ και ειδικών ελαστικών, για αγωνιστικά, την υποστήριξη με βιομηχανικό υλικό για άλλα εργοστάσια, την τελική επεξεργασία και την έρευνα και εξέλιξη νέων βιομηχανικών μεθόδων και τεχνολογιών. Σήμερα, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολούνται 3.000 άτομα με την Michelin να αποτελεί τον βασικό οικονομικό πνεύμονα της όμορφης γαλλικής πόλης με πληθυσμό 140.000 κατοίκων.

michelin trip france caroto 2014 (1)Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία -σε συνεργασία με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ/NewsAuto.gr- να δούμε από κοντά πως κατασκευάζεται ένα ελαστικό, από τις πρώτες ύλες μέχρι και το τελικό στάδιο ελέγχου. Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος των ελαστικών στο αυτοκίνητο όσον αφορά την ασφάλεια και την άνεση που αυτά διασφαλίζουν όντας το μοναδικό στοιχείο επαφής με το οδόστρωμα. Οι ειδικοί της Michelin μας υπενθυμίζουν την σημαντικότητα τους, ενώ σε ένα εκπαιδευτικό χώρο είδαμε από κοντά την τεχνολογία που κρύβει ένα ελαστικό ανά στάδιο της κατασκευής του. Επειδή στο Cataroux κατασκευάζονται εξεζητημένα ελαστικά η γραμμή παραγωγής είναι ημιαυτόματη με τον ανθρώπινο παράγοντα να επεμβαίνει σχεδόν σε κάθε φάση κατεργασίας. Υπάρχουν τρεις βάρδιες με ετήσιο ρυθμό παραγωγής πάνω από 200.000 λάστιχα τον χρόνο.

michelin trip france caroto 2014 (6)Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κλερμόν-Φεράν, στο Λαντούξ, βρίσκεται το κέντρο δοκιμών της Michelin όπου σε μια τεράστια έκταση 480 εκταρίων με 19 ειδικά διαμορφωμένες πίστες συνολικού μήκους 41 km δοκιμάζεται και εξελίσσεται κάθε τύπους ελαστικού μετρώντας διάφορες παραμέτρους (πρόσφυση, θόρυβος, αντίσταση κύλισης) σε διάφορες συνθήκες. Στο Λαντούξ δεν δοκιμάζονται μόνο ελαστικά για επιβατικά αλλά για αγροτικά μηχανήματα, λεωφορεία, φορτηγά, μοτοσικλέτες, αεροσκάφη με τους ειδικούς να πραγματοποιούν περισσότερες από 37.000 δοκιμές τον χρόνο!

Η ποιότητα των ελαστικών Michelin. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ελαστικών, συντελεί στην βιώσιμη ανάπτυξη της κινητικότητας των αγαθών και των ανθρώπων με την παραγωγή και το εμπόριο ελαστικών για κάθε τύπο οχήματος, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, καθώς και χωματουργικών, γεωργικών μηχανημάτων και λεωφορείων. Ακόμη προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες υποστήριξης της κινητικότητας όπως το ViaMichelin.com και εκδίδει ταξιδιωτικούς οδηγούς, οδηγούς για εστιατόρια και ξενοδοχεία, χάρτες και οδικούς Άτλαντες. Τέλος, με το Michelin Lifestyle Limited, η Michelin προσφέρει αξεσουάρ για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, παπούτσια, ρούχα κλπ.

michelin trip france caroto 2014 (7)Η Michelin με αριθμούς

  • €20.2 ΔΙΣ  ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
  • 3 ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ 1 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • 13 ΕΚ. ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΑΡΤΩΝ & ΟΔΗΓΩΝ MICHELIN (2013)
  • 1.2 ΔΙΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  VIAMICHELIN 2013
  • 111,200 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • 67 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ 17 ΧΩΡΕΣ
  • 170 ΧΩΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
  • 8  ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Η Michelin εφαρμόζει τόσο αυστηρά συστήματα ποιοτικού ελέγχου, που για κάθε ελαστικό που παράγεται διασφαλίζεται ότι θα ανταποκρίνεται ακριβώς σε συγκεκριμένες επιδόσεις. Αυτά τα συστήματα επίσης διασφαλίζουν ότι κάθε ελαστικό Michelin έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και αποδίδει τις ίδιες υψηλές επιδόσεις ανεξάρτητα από το που και πότε έχει παραχθεί. Τα ελαστικά είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που αποτελούνται από περισσότερα από 200 διαφορετικά υλικά. Η πρόκληση είναι η ανάμειξη των διαφόρων υλικών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελαστικό θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια, την πρόσφυση, τη στιβαρότητα και την διάρκεια ζωής.

Σε συνεργασία με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – NewsAuto.gr

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!