ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Volvo Vision 2020: Ταξίδι στο κέντρο της Volvo

?????????????????????

Ταξιδέψαμε μέχρι το Γκέτεμποργκ, στα αρχηγεία της Volvo, για να δούμε από κοντά τα νέα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας που θα εισαχθούν μέσω του XC90…

Το νέο XC90 αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Volvo που στοχεύει στην διάθεση του ασφαλέστερου SUV στον κόσμο. Ένας στόχος που εντάσσεται στο πρόγραμμα Vision 2020 το οποίο περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα που προλαμβάνουν ή μειώνουν τις συνέπειες μίας σύγκρουσης. Μάλιστα, η Volvo προετοίμασε ένα θεαματικό crash test σε πραγματικές συνθήκες προβάλλοντας το σύστημα προστασίας των επιβαινόντων στην περίπτωση εξόδου ενός XC90 από τον δρόμο.

?????????????????????Το σύστημα αντιλαμβάνεται την έξοδο του αυτοκινήτου από τον δρόμο (είτε πρόκειται για οδηγικό λάθος, είτε λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος) και φροντίζει όλοι οι επιβάτες να παραμένουν στις θέσεις τους. Στο εντυπωσιακό τεστ που είδαμε από κοντά, ένα XC90 με επιβάτες (ανδρείκελα) τρεις ενήλικες και ένα νήπιο, εκτοξεύθηκε προς ένα χαντάκι. Η πορεία του αυτοκινήτου συνέχισε ανεξέλεγκτη και μετά από μία σύντομη …πτήση κατέληξε μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από της επαφής με το χαντάκι. Όπως διαπιστώσαμε από κοντά, και τα τέσσερα ανδρείκελα παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ ένας νέος μηχανισμός που βρίσκεται στα καθίσματα παρέχει επιπλέον προστασία για την σπονδυλική στήλη απορροφώντας τις δυνάμεις που καταπονούν τα σώματα.

?????????????????????Για την καλύτερη δυνατή προσομοίωση μίας τέτοιας σύγκρουσης σε πραγματικές συνθήκες, η Volvo δημιούργησε τρία ολοκληρωμένα σενάρια. Στο «Airborne» το αυτοκίνητο εκτρέπεται και μετά από μια «ελεύθερη πτήση», προσγειώνεται σε μια ομαλή επιφάνεια και συνεχίζει. Η διαφορά ύψους είναι 80 εκ., με αποτέλεσμα την ισχυρή πρόσκρουση των τροχών και την δημιουργία ισχυρών κατακόρυφων δυνάμεων με μέγεθος ανάλογο αυτών που εκτίθεται ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους όταν χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα σε περίπτωση ατυχήματος. Στο «Ditch» η δοκιμή αυτή έχει σχεδιαστεί να αναπαριστά την κίνηση αναπήδησης όταν το αυτοκίνητο πέφτει σε χαντάκι βάθους 80 εκ. και χτυπά σε ανάχωμα. Στο «Rough Terrain» η δοκιμή αυτή αναπαριστά την όλο αναπηδήσεις διαδρομή στο έδαφος που δημιουργεί σημαντικές πλευρικές περιστροφικές κινήσεις, σε συνδυασμό με κατακόρυφες και διαμήκεις κινήσεις.

Volvo Vision 2020 (5)Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το προηγμένο σύστημα αισθητήρων του αυτοκινήτου, η τεχνολογία Safe Positioning μπορεί να ανιχνεύσει την εκτροπή εκτός δρόμου. Οι ζώνες ασφαλείας εμπρός συσφίγγονται με έναν ηλεκτρικό μηχανισμό όσο το δυνατόν περισσότερο, για να επαναφέρουν και να συγκρατήσουν τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Η ικανότητα σύμπτυξης του ηλεκτρικού μηχανισμού είναι 1 mm/ms (που σημαίνει ότι μπορεί να συμπτύξει τη ζώνη ασφαλείας κατά 10 εκατοστά σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου). Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται.

Volvo Vision 2020 (7)Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και τον σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????Το σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος στις διασταυρώσεις (Auto Brake at Intersections) χρησιμοποιεί ένα σύνολο από αισθητήρες και κάμερες για την αποφυγή ή του περιορισμού της σφοδρότητας μετά από μία σύγκρουση, επεμβαίνοντας στο σύστημα πέδησης.

Volvo Vision 2020 (31)Εκτός από τα crash test ολόκληρων αυτοκινήτων, η Volvo Cars έχει επίσης εξελίξει μια ευέλικτη και πολυλειτουργική πίστα δοκιμών για την αξιολόγηση της θέσης και της πρόσδεσης των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο. Ένα κάθισμα αυτοκινήτου με ζώνη ασφαλείας τοποθετείται σε έναν πολυαξονικό ρομποτικό βραχίονα. Ο ρομποτικός βραχίονας, ο οποίος χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ανδρείκελο crash test, μπορεί να προγραμματιστεί να προσομοιώσει τις κινήσεις του σώματος σε κάθε μία από τις τρεις παραπάνω δοκιμές ή σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο εκτροπής εκτός δρόμου.

H σουηδική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το υβριδικό σύστημα της έκδοσης Τ8 του νέου XC90…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!