ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

DADSS, ένα πρωτοποριακό in-car αλκοτέστ [vid]

Μία επαναστατική τεχνολογία ελέγχου των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα του οδηγού έρχεται να κάνει την επόμενη γενιά οχημάτων πολύ πιο ασφαλή για τους ίδιους και τους γύρω τους.

dadss_2Τα επίσημα δεδομένα για ατυχήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι σοκαριστικά. Κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες τροχαία με μεθυσμένους οδηγούς, που οδηγούν στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζουν ακόμα περισσότερους. Αυτές οι εκατόμβες είναι σίγουρο ότι θα περιοριστούν χάρη στο DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), ένα πρωτοποριακό σύστημα που θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ανιχνεύει εάν ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης.

daddsΤο σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστούς αισθητήρες. Έναν που θα βρίσκεται στην κολώνα του τιμονιού και -μέσω υπέρυθρων ακτινών- θα μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια την ποσότητα αλκοόλ στα χνώτα του οδηγού και έναν ακόμα, αφής, που θα βρίσκεται ενσωματωμένος στο κουμπί start/stop της μηχανής. Έτσι θα επιτρέπει ή όχι την εκκίνηση του κινητήρα, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα του οδηγού και των γύρω του, σε περίπτωση που αυτός έχει πιεί πριν οδηγήσει.

Το σύστημα DADSS εξελίσσεται από κοινού με τη NHTSA, την αμερικάνικη υπηρεσία ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων και διαφόρων εταιριών του χώρου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα και εξέλιξή του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε μετά να περάσει στην παραγωγή.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!