NEA

i8 κυψελών καυσίμου από τη BMW

bmw_i8_hydrogen

Στα πλαίσια των ερευνητικών της προγραμμάτων γύρω από την τεχνολογία κυψελών καυσίμου, η BMW παρουσίασε ένα πρωτότυπο όχημα, βασισμένο επάνω στο i8.

Το συγκεκριμένο αποτελεί μία μάλλον ευχάριστη αλλαγή, αφού τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εξέλιξη της εν λόγω τεχνολογίας συνήθως είναι σεντάν και σίγουρα, οπτικά, πιο αδιάφορα. Το πρωτότυπο i8 hydrogen fuel cell έχει αρκετές ομοιότητες με το ηλεκτρικό i8 παραγωγής, έχει όμως και διαφορές. Η μεγαλύτερη, όπως είναι φυσικό, έχει να κάνει με τον κινητήρα.

bmw_i8_hydrogen2Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ηλεκτροκινητήρα, εδώ όμως αυτός δεν παίρνει ενέργεια από κάποιον συσσωρευτή που φορτίζει μπαίνοντας στην πρίζα, ούτε και συνοδεύεται από κάποιο τρικύλινδρο υπετρτροφοδοτούμενο σύνολο των 1.5 λίτρων. Αντιθέτως, συνδυάζεται με μία εξελιγμένη μονάδα κυψελών καυσίμου που παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας ως καύσιμο υγρό υδρογόνο, κρυογονικά αποθηκευμένο σε κυλινδρικές δεξαμενές. Όλα αυτά, στην πράξη, μεταφράζονται σε ισχύ 242 ίππων (188 kW).

Το τελευταίο -πλην όμως εξίσου εντυπωσιακό- στοιχείο γύρω από το πρωτότυπο i8 hydrogen fuel cell είναι ότι παρότι αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του BMW Group Innovation Days 2015, τρέχει ως πρόγραμμα από το 2012! Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί, όταν θέλουν, μπορούν να κρατήσουν μυστικά διάφορα πράγματα. Και πιθανά υπάρχουν αρκετά ακόμα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!