ΑΓΩΝΕΣ

GP Ουγγαρίας: Στο στενό Ουγγαρόρινγκ!

hungaroring-pirelli1200

Η Formula 1 προσπαθεί ν’ ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει το σοκ από την απώλεια του Bianchi, σίγουρα σ’ αυτό θα βοηθήσει ένας καλός αγώνας πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

hunga13-girls640Απομένουν μόνο δυο αγώνες μέσα στο καλοκαίρι το Ουγγρικό GP που είναι προγραμματισμένο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο (25-26/7) στη Βουδαπέστη και το Βελγικό GP (22-23/8). Το Ουγγρικό GP υπάρχει στο πρόγραμμα της F1, ανελλιπώς από το 1986. Πρόκειται για ένα ιστορικό αγώνα καθώς εκεί έγινε το πρώτο GP σε χώρα του ‘Σιδηρούν Παραπετάσματος’. Είναι μια χαρακτηριστική διαδρομή που κάποτε ένας πρώην πρωταθλητής περιέγραψε ως μια «υπερμεγέθη πίστα καρτ».

Αυτό αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό σχόλιο για τα χαρακτηριστικά της διαδρομής που είναι σφιχτή με συνεχείς αλλαγές πορείας καθώς η μια στροφή διαδέχεται την άλλη. Η μαζεμένη μορφή της την καθιστά πολύ δημοφιλή στους θεατές που μπορούν να βλέπουν σχεδόν όλη την πίστα απ’ όπου κι αν βρίσκονται. Μόνο η Μόντσα και το Μονακό έχουν μεγαλύτερο σερί παρουσιών στο καλεντάρι. Πρόκειται για μια στενή και ενίοτε σκονισμένη πίστα τα δεδομένα της οποίας βρίσκονται πολύ κοντά σ’ αυτά του Μονακό. Όπως εκεί έτσι και εδώ απαιτείται μέγιστη κλίση στις πτέρυγες των αεροτομών με στόχο την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερης κάθετης δύναμης.

Pirelli-infographic-hungary15-preview640tallΗ πίστα βρίσκεται 25km έξω από τη Βουδαπέστη, είναι η 29η φορά που γίνεται εκεί αγώνας χωρίς μεγάλες αλλαγές στη χάραξή της. Ευνοούνται τα μονοθέσια με καλή μηχανική πρόσφυση και απόδοση στις αργές στροφές. Επιπλέον είναι καθοριστικής σημασίας η «καθαρή» αλλαγή κατεύθυνσης στην είσοδο των στροφών. Μόνο δυο φορές στα 29 χρόνια έχει πιάσει βροχή πέρσυι και το 2006. Πέρυσι κέρδισε ο Ricciardo για λογαριασμό της Red Bull. Το 2006 είχε κερδίσει ο Button για πρώτη φορά στην καριέρα του, ταυτόχρονα ήταν η πρώτη και μοναδική νίκη της Honda σαν εργοστασιακή ομάδα. Ο Button κέρδισε και το 2011 στην Ουγγαρία μια νίκη επετειακή για τον ίδιο καθότι στο συγκεκριμένο αγώνα συμπλήρωσε 200 συμμετοχές σε GP.

Πολυνίκης στη συγκεκριμένη διαδρομή όπου η McLaren έχει κερδίσει τα 6 από τα 10 τελευταία GP είναι ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός έχει κερδίσει το 2007, το 2009, το 2012 και το 2013. Μάλιστα η τελευταία του νίκη εκεί ήταν η πρώτη της καριέρας του για λογαριασμό της Mercedes. Από τους 20 πιλότους που θα εκκινήσουν άλλοι 2 έχουν βρεθεί στο μεσαίο σκαλί του βάθρου. Ο λόγος για τους Raikkonen (2005) και Alonso (2003). Ο Vettel έχει στο παλμαρέ του νίκες σε 20 διαφορετικές πίστες αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να στεφθεί νικητής στο Ουγγαρόρινγκ. Σίγουρα δε θα είναι εύκολο να το πετύχει αυτή την Κυριακή με τη Ferrari αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγο για υψηλές θερμοκρασίες. Η Pirelli στη διάθεση των ομάδων έχει αυτό το τριήμερο τη μέση και τη μαλακή γόμα. Η ίδια επιλογή είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια από την Ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών. Η αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις δυο γόμες είναι 1.2 – 1.5 δευτερόλεπτα ανά γύρο με τη μαλακή να είναι ταχύτερη. Υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται να μεγιστοποιηθεί η χρήση της μαλακής γόμας στον αγώνα.

GP Ουγγαρίας, 10ος αγώνας
Μήκος πίστας: 4.381km
Ρεκόρ γύρου: 1:19.071 (M. Schumacher, Ferrari, 2004)
Αριθμός γύρων: 70
Συνολική απόσταση: 306.630km
Ταχύτητα διέλευσης στα pit: 80 km/h σε δοκιμές και αγώνα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!