ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιο είναι το μακρύτερο τούνελ του κόσμου;

Πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία και έχει μήκος 57 χιλιόμετρα!

SAINT-GOTTHARD-TUNNEL-3Το σιδηροδρομικό τούνελ -που θεωρείται το έργο του αιώνα- στο Saint Gotthard διασχίζει σχεδόν όλες τις Άλπεις, συνδέοντας την κοιλάδα του Reuss με αυτήν του Tesino, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι συρμοί είναι 250 χλμ./ώρα. Στην κατασκευή του τούνελ -στην ουσία πρόκειται για δύο σήραγγες που εκτείνονται παράλληλα- εργάστηκαν συνολικά 2.600 άνθρωποι, το 80% των εργασιών έγιναν με σκαπτικά μηχανήματα και μόνο το 20% με ανατινάξεις.

SAINT-GOTTHARD-TUNNEL-2Η κατασκευή του κράτησε 17 ολόκληρα χρόνια, με την απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα να είναι αισθητά μικρότερη από το σύνολο των τεχνικών έργων που εκτελούνται ανά τον κόσμο, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος. Το ίδιο ισχύει και για την απόκλιση από τον αρχικό προϋπολογισμό των 10,9 δις ευρώ, που δεν ξεπέρασε το 34% που είναι ο μέσος όρος σε τέτοιου μεγέθους και είδους έργα.

SAINT-GOTTHARD-TUNNEL-4

SONY DSC

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!