ΔΙΑΦΟΡΑ

Ford: Νερό από το air condition! [vid]

Τι θα λέγατε για ένα σύστημα που συγκρατεί τους υδρατμούς από το σύστημα κλιματισμού και τους μετατρέπει σε πόσιμο νερό; Η ώρα που θα δούμε βρύσες στο ταμπλό ζυγώνει…

Υπεύθυνος για την ιδέα αυτή είναι ένας μηχανικός της Ford, ονόματι Doug Martin, ο οποίος εμπνεύστηκε το όλο concept διαβάζοντας ένα άρθρο εφημερίδας στο Peru, που περιέγραφε ένα μηχανισμό δημιουργίας νερού από την υγρασία της ατμόσφαιρας για την κάλυψη αναγκών των διαφόρων οικισμών.

ford_water1Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει σε ένα αυτοκίνητο είναι ότι η υγρασία που συγκεντρώνεται γύρω από το σύστημα του κλιματισμού απομακρύνεται στο δρόμο, με τη μορφή σταγονιδίων. Το σύστημα που ανακάλυψε ο Martin μαζεύει όλη αυτή την υγρασία και κατόπιν την διυλίζει μέσα από ένα φίλτρο 0,1 micron ώστε να συγκρατήσει τυχόν σωματίδια. Υπολογίζεται ότι σε μία ώρα χρήσης του κινητήρα, με το air condition ανοικτό, το σύστημα αυτό μπορεί να συγκεντρώσει γύρω στα 1,89 λίτρα νερού!

Σίγουρα το να βάλει κανείς μία βρύση στο ταμπλό του δεν είναι ο,τι πιο λογικό, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ο ίδιος όμως ο εφευρέτης αναφέρει την ανάγκη πολλών οδηγών να βρουν νερό, ειδικά όταν οδηγούν σε απομακρυσμένες από τον πολιτισμό περιοχές. Για τα αυτοκίνητα πόλης θα είναι μάλλον απίθανο να το δούμε να περνάει σε παραγωγή. Για κάτι σκληροτράχηλα offroad όμως, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!