ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα πατέντα Toyota για τα αυτόνομα οχήματα

Για όσους δεν νιώθουν άνετα με το να οδηγεί το αυτοκίνητο μόνο του, η Toyota έρχεται να δώσει μία λύση, εξηγώντας τους τι γίνεται, ανά πάσα στιγμή.

Εντάξει, μπορεί να μην κινδυνεύουμε από μια «επανάσταση των μηχανών» δεν παύει όμως να είναι κάπως παράξενο να κάθεται κανείς πίσω από το τιμόνι και να μην έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Πόσο μάλλον σε μερικά χρόνια, που θεωρητικά δεν θα χρειάζεται καν τιμόνι… Τη λύση για να ξεπεράσει κανείς αυτή την ανησυχία έρχεται να δώσει η Toyota, με μία νέα, έξυπνη πατέντα που κατέθεσε πρόσφατα στο αμερικάνικο γραφείο ευρεσιτεχνιών.

Στην πράξη, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να κινείται μόνο του. Αυτό που αλλάζει είναι η επικοινωνία που έχει με τους επιβάτες του. Χάρη σε ένα Head Up Display με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, θα είναι σε θέση να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο δρόμο και τις επόμενες κινήσεις του συστήματος. Θα περνάει για παράδειγμα μηνύματα ότι σκοπεύει να αλλάξει λωρίδα, να στρίψει δεξιά ή να επιταχύνει, εμφανίζοντας παράλληλα και γραφικές απεικονίσεις που θα κάνουν ακόμα πιο κατανοητή τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Σε συνεργασία τώρα με το σύστημα πλοήγησης και με άλλα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρήστης θα μπορεί να παίρνει και επιπλέον πληροφορίες, όπως τα όρια ταχύτητας στο συγκεκριμένο δρόμο.

Φυσικά, όλη αυτή η πληροφορία δύναται να αξιοποιηθεί και από οχήματα που ο οδηγός έχει τον έλεγχο της κίνησης, διευκολύνοντας έτσι το έργο του και αυξάνοντας την ενεργητική ασφάλεια. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν, θεωρητικά, να προβάλλονται και σε συμβατικές οθόνες στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου, αν και οι άνθρωποι της Toyota θεωρούν ιδανικό ένα μεγάλο HUD, όπως αυτό των 24 ιντσών που διαθέτει το νέο Lexus LS.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!