ΑΓΩΝΕΣ

GP Βρετανίας, Κατατακτήριες δοκιμές: Αβαντάζ Hamilton

Με άλλον έναν γύρο-ποίημα σε δοκιμαστικά, ο Lewis Hamilton πέτυχε την 67η pole position της καριέρας του η οποία τον φέρνει μόλις μία μακριά από την ισοφάριση του ρεκόρ του Michael Schumacher.

Προσωρινά η θέση εκκίνησης του Βρετανού τέθηκε εν αμφιβόλω, λόγω του ότι φάνηκε να καθυστερεί οριακά τον Grosjean κατά το Q3. Σύντομα, όμως, οι αγωνοδίκες επικύρωσαν το τελικό αποτέλεσμα γεγονός που φέρνει τον οδηγό της Mercedes σε θέση ισχύος για τον αυριανό αγώνα. Οι Ferrari των Raikkonen-Vettel θα εκκινήσουν πίσω του ενώ ο Bottas που κατετάγη 4ος θα ξεκινήσει από την 9η θέση λόγω ποινής.

Πρωταγωνιστές των FP1 και FP2 της Παρασκευής ήταν οι οδηγοί της Mercedes. Ο Valtteri Bottas  βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με τον Lewis Hamilton λιγότερο από ένα δέκατο πίσω του και στις δύο περιόδους. Τα Γερμανικά μονοθέσια κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή, εντυπωσιάζοντας με τη σταθερότητα και την ταχύτητά τους σε κάθε σημείο του Βρετανικού σιρκουί και ιδίως όταν χρησιμοποιούσαν τη soft γόμα της Pirelli. Αυτό που έγινε εμφανές από νωρίς ήταν η υπεροχή της soft γόμας έναντι των υπολοίπων, κάτι που την καθιστά ρυθμιστή του αγώνα της Κυριακής. Ήταν ελάχιστα αργότερη από τη super soft με την αντοχή της να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Στη Mercedes θα πρέπει να ένιωσαν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να φέρουν τις περισσότερες γόμες αυτού του τύπου σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές τους αλλά και για την καίρια επιλογή τους να προσαρμόσουν από νωρίς το set-up των W08 γύρω από εκείνην.

Τα χαμόγελά των ανθρώπων της, ωστόσο, μετριάστηκαν όταν το βράδυ της Παρασκευής έγινε σαφές ότι το κιβώτιο του Bottas είχε παρουσιάσει πρόβλημα αντίστοιχο με εκείνο του Hamilton στην Αυστρία και θα έπρεπε να αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση. Πρόβλημα με το κιβώτιο αντιμετώπισε και ο Ricciardo ο οποίος θα υποστεί αντίστοιχη ποινή με εκείνη του Bottas. Οι προσομοιώσεις αγώνα ήταν μια άλλη ιστορία με τη Ferrari να είναι πολύ πιο κοντά στη Mercedes. Στο FP3, μάλιστα, ο Vettel φάνηκε να πλησιάζει ακόμη περισσότερο  στις Mercedes όντας ο μόνος άλλος οδηγός που βρισκόταν στο ίδιο δέκατο με τα ασημί μονοθέσια. Στην πρώτη θέση ήταν ο Hamilton, ενώ λίγο μετά το τέλος της περιόδου άρχισε να ψιχαλίζει κατά διαστήματα κάτι που θα συνεχιζόταν μέχρι και τη μέση του Q1 δύο ώρες αργότερα.

Ο Fernando Alonso ήταν ο άνθρωπος της πρώτης περιόδου των κατατακτήριων δοκιμών. Σε μία πίστα που στέγνωνε και γνωρίζοντας ότι θα ξεκινούσε τελευταίος λόγω αντικατάστασης ολόκληρης σχεδόν της μονάδος ισχύος του (πλην της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας) πήρε το ρίσκο να φορέσει τα super soft λίγο πριν τη λήξη της περιόδου για να βρεθεί στην πρώτη θέση. Οι υπόλοιποι εκτός του Ocon παρέμειναν στα Intermediate με τους Hulkenberg και Vandoorne να ξεχωρίζουν με την οδήγησή τους στις μεικτές συνθήκες. Μεγάλος άτυχος ήταν ο Ricciardo ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος του (οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν βλάβη στον υπερσυμπιεστή) και αναγκάστηκε να παρκάρει την RB13 στο γρασίδι της Woodcote φέρνοντας την κόκκινη σημαία. Ο Αυστραλός έμεινε τελευταίος ενώ οι Stroll, Magnussen (η ομάδα του τον έβγαλε σε κίνηση ενώ είχε την ταχύτητα να περάσει στο Q2), Wehrlein και Ericsson ήταν οι υπόλοιποι που αποκλείστηκαν από το Q2.

Στη δεύτερη περίοδο με όλους του οδηγούς πια στα super soft η τάξη αποκαταστάθηκε με τους Hamilton-Bottas επικεφαλής και τους οδηγούς της Ferrari πολύ κοντά τους. Ο Hulkenberg συνέχισε να οδηγεί εκπληκτικά υποσκελίζοντας πολλούς θεωρητικά ταχύτερους συνδυασμούς με τον teammate του να βρίσκεται μόλις εντέκατος. Απογοητευτική ήταν η απόδοση των Toro Rosso ενώ ο Vandoorne κέρδισε για πρώτη φορά φέτος  σε δοκιμαστικά τον Alonso, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα παρόμοιο με του Magnussen στο Q1. Εκτός έμειναν οι Palmer, Kvyat, Alonso, Sainz και Massa.

Στο Q3 μετά τον αρχικό γύρο προσπαθειών ο Hamilton ήταν πρώτος με τον Vettel μόλις 2 δέκατα πίσω του. Όλα προμήνυαν μια μεγάλη τελική μάχη αλλά στην δεύτερή του προσπάθεια ο Βρετανός έκανε άλλον έναν σχεδόν τέλειο γύρο όπως σε Μόντρεαλ και Μπακού βελτιώνοντας κατά 6 ολόκληρα δέκατα τον προηγούμενο χρόνο του. Ο Vettel δεν κατάφερε να φέρει στο optimum τη Ferrari πριν την τελευταία του προσπάθεια και ο χρόνος του ήταν αργότερος ακόμη και από αυτόν του Raikkonen ο οποίος είχε πετύχει βελτίωση αντίστοιχη με εκείνη του Hamilton. Τέταρτος ήταν ο Bottas (θα ξεκινήσει 9ος) ενώ ακολούθησαν οι Verstappen, Hulkenberg, Perez, Ocon, Vandoorne και Grosjean.

Για τον αυριανό αγώνα όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο Hamilton, φυσικά, έχει το προβάδισμα (ιδίως στη soft γόμα) αλλά οι Ferrari απέχουν λιγότερο από  όσο δείχνει η εικόνα των δοκιμαστικών ενώ και ο καιρός μάλλον θα επηρεάσει την εξέλιξη του Grand Prix.  

Τα σκορ των δοκιμαστικών
Hamilton-Bottas 6-4
Ricciardo-Verstappen 4-6
Vettel-Raikkonen 7-3
Perez-Ocon 9-1
Massa-Stroll 9-1
Alonso-Vandoorne 8-1
Button-Vandoorne 1-0
Sainz-Kvyat 5-5
Grosjean-Magnussen 6-4
Hulkenberg-Palmer 10-0
Ericsson-Giovinazzi 2-0
Ericsson-Wehrlein 2-6

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Φανατικός οπαδός της Formula 1 από το 1996. Αγνοεί την έκφραση: Βαρετό Grand Prix!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!