ΑΓΩΝΕΣ

GP Silverstone 1977: Η παρθενική εμφάνιση του Gilles Villeneuve

To Grand Prix του Silverstone που διεξάγεται σήμερα είναι αναμφίβολα ένας από τους δυο-τρεις πιο εμβληματικούς αγώνες στο ετήσιο καλεντάρι της Formula 1 εδώ και δεκαετίες…

Και ο αγώνας του 1977 είναι ένας από τους πιο σημαδιακούς, καθώς εκείνη την χρονιά εμφανίστηκε ένας από τους πιο χαρισματικούς (για πολλούς ο πιο χαρισματικός μαζί με τον Senna) οδηγός στην ιστορία της Formula 1, o Καναδός Gilles Villeneuve. Mπορεί να έγινε διάσημος για τις επιτυχίες του με την Ferrari, όμως η αρχή έγινε στην πίστα του Silverstone το 1977 μέσα σε μία McLaren.

Για την ακρίβεια το τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας η οποία του έδωσε μία ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητές του κυρίως επειδή επέμενε το πρώτο όνομα της ομάδας, ο James Hunt. O τελευταίος είχε εντυπωσιαστεί με τις ικανότητα του νεαρού Villeneuve να τον κερδίσει (μαζί και άλλους μεγάλους οδηγούς εκείνης της εποχής) σε έναν αγώνα της Formula Atlantic.

Σύμφωνα με τον γιό του (και πρωταθλητή του 1997) Jacques Villeneuve, το γεγονός αυτό ήταν πρωτοφανές, όχι μόνο γιατί πολύ δύσκολα ένας οδηγός προτείνει κάποιον άλλον αλλά και γιατί ο νεαρός τότε πατέρας του ήταν ένα μικρό αγόρι από το Κεμπέκ, ήδη όμως αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα των αγώνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Road&Truck.

Όμως αυτό το αγόρι αποδείχτηκε πολύ πιο αφοσιωμένο στους αγώνες από τα μεγάλα ονόματα, και με μεγάλο ταλέντο. Παρά το ότι δυσκολεύτηκε στους πρώτους γύρους να τιθασεύσει την McLaren τελικά μπήκε γρήγορα στο νόημα και βελτιωνόταν γύρο με τον γύρο, καταφέρνοντας να περάσει τον Jochen Mass με την δεύτερη McLaren ενώ έκανε σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τον Hunt. Και όπως ήταν φυσικό η παρουσία του έκανε πολύ μεγάλη αίσθηση από τον πρώτο κιόλας του αγώνα στο Silverstone.

Παρά την απίστευτη επίδοση, η McLaren αποφάσισε να μην συνεχίσει με τον Villeneuve το 1977, κάτι που τον οδήγησε στην Ιταλία και την “φιλόξενη” (αν υπήρξε ποτέ φιλόξενη…) αγκαλιά του Εnzo Ferrari. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία που τελείωσε πέντε χρόνια αργότερα, στο Βέλγιο, όταν ο 32χρονος τότε Villeneuve και η Ferrari του έπεσε με δύναμη πάνω στην March του Jochen Mass, κόβοντας το νήμα της ζωής ενός οδηγού που θα μπορούσε (όπως και ο Senna) να έχουν χαρίσει στην Formula 1 απίστευτες στιγμές. Τουλάχιστον μας χάρισαν τον μύθο τους. Και αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό…

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!