ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Audi προχωρά με την παραγωγή e-diesel [vid]

Η γερμανική εταιρία έχει ξεκινήσει από το 2011 την εξέλιξη συνθετικών καυσίμων (e-fuels) κα μετά την παραγωγή του e-gas και της e-benzin προχωρά με το e-diesel.

Μία εκτίμηση της BP πριν από περίπου τρία χρόνια αναφέρει πως για ακόμη μισό αιώνα θα έχουμε ακόμη πετρέλαιο. Η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ για να στηθεί η υδρογονοκίνηση θα πρέπει να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας νέος παγκόσμια ενεργειακός ιστός. Αρκετοί θεωρούν πως τα συνθετικά καύσιμα ίσως να δώσουν λύση μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Audi που πειραματίζεται με τα συνθετικά καύσιμα.

Το 2015 η Audi είχε ανακοινώσει την παραγωγή της e-benzin με την συνεργασία της Global Bioenergies και δίχως να χρησιμοποιηθεί κανένα προϊόν διύλισης. Το αποτέλεσμα είναι βενζίνη υψηλής καθαρότητας η οποία έχε βαθμό οκτανίων RON 100 δίχως να υστερεί σε τίποτα από την κλασική αμόλυβδη. Ένα χρόνο νωρίτερα η γερμανική εταιρία είχε ανακοινώσει την παραγωγή e-diesel από νερό, αέρα και πράσινη ηλεκτρική ενέργεια».

Πρακτικά, η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη καθώς περιλαμβάνει ηλεκτρόλυση του νερού από το υδρογόνο και αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Το υδρογόνο με το CO2 αντιδρούν σε «δύο χημικές διεργασίες στους 220 βαθμούς Κελσίου και σε πίεση 25 bar παράγοντας ένα ενεργητικό υγρό από υδρογονάνθρακες». H Audi το αποκαλεί Blue Crude και το πρωτότυπο εργοστάσιο της μπορούσε να παράγει έως 160 λίτρα την μέρα και το 80% μπορούσε να μετατραπεί σε e-diesel. Το αποτέλεσμα είναι ένα καύσιμο απαλλαγμένο πλήρως από θείο και με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά καύσης με υψηλότερο βαθμό κετανίων.

Τώρα, τρία χρόνια μετά, η Audi επανέρχεται στην παραγωγή του e-diesel ανακοινώνοντας την πιλοτική έναρξη της διαδικασίας παραγωγής για τις αρχές 2018 στο εργοστάσιο Laufenburg με στόχο την παραγωγή 400.000 λίτρων τον χρόνο, αν όλα πάνε καλά…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!