NEAΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Volvo-Nvidia: Ενίσχυση της συνεργασίας τους στα αυτόνομα οχήματα

Τα μελλοντικά μοντέλα της Volvo θα εφοδιάζονται με ισχυρούς επεξεργαστές της Nvidia, κατάλληλους να υποστηρίξουν αυτονομία επιπέδου 4.

Πρόκειται για τους Drive AGX τεχνολογίας Xavier, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν 30 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Τα συστήματα αυτά θα μπορούν να εξασφαλίσουν στα μελλοντικά Volvo (αρχής γενομένης από την τρίτη γενιά του XC90, που θα παρουσιαστεί το 2021) σχεδόν απόλυτη αυτονομία, με τον οδηγό βέβαια να μπορεί να πάρει τον έλεγχο όποια στιγμή θελήσει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δύο εταιρίες, η κεντρική μονάδα με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που εξελίσσουν θα μπορεί να προσφέρει έλεγχο 360 μοιρών, αποτελώντας το ενδιάμεσο βήμα για την εξέλιξη πλήρως αυτόνομων οχημάτων, κατηγορίας 5. Σύμφωνα με δήλωση του Jensen Huang, ιδρυτής και CEO της Nvidia, «Το αυτοκίνητό θα σας οδηγεί και συνεχώς θα προσέχει για σας. Για να γίνει αυτό δυνατό απαιτείται αρχιτεκτονική αισθητήρων, λογισμικό AI [τεχνητής νοημοσύνης], τεχνολογία υπολογιστών και ασφάλειας, τέτοια που δεν έχει δει ακόμα ο κόσμος».

Με τη σειρά του, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Volvo, Hakan Samuelsson ανέφερε πως για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτόνομων αυτοκινήτων «θα απαιτηθεί τεράστιος όγκος υπολογιστικής ισχύος, καθώς και συνεχείς πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη». Όσο για την συνεργασία με την Nvidia, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ και βοηθά τη Σουηδική εταιρία να εισαγάγει με ασφάλεια αυτοκίνητα με πλήρη αυτονομία στους πελάτες της.

Ενδεικτικά, υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια τουλάχιστον 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα ξοδευτούν συνολικά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την εξέλιξη της τεχνολογίας των αυτόνομων οχημάτων. Το όλο θέμα είναι τόσο μεγάλο που πρακτικά κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις του ώστε να εξελίξει μόνος του όλα όσα χρειάζονται, από αισθητήρες, λογισμικό κ.λπ. Ως εκ τούτου, συνεχώς προκύπτουν νέες συνεργασίες οι οποίες έχουν ως στόχο να περιορίσουν το κόστος αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο εξέλιξης για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!