NEA

Υποχωρεί εκ νέου η μετοχή της Nissan, στην πέμπτη πλέον θέση στην Ιαπωνία!

Η κατρακύλα φαίνεται να μην έχει τέλος για μία εταιρία που ο όμιλός της φιγουράριζε πριν από ελάχιστα χρόνια στην πρώτη θέση των πωλήσεων, παγκοσμίως.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, την προηγούμενη, οι μετοχές της Nissan έπεσαν κατά 9,6%! Η πτώση αυτή δεν είναι τυχαία αλλά δείχνει τη γενικότερη -και μάλλον επιταχυνόμενη πτωτικά- τάση που ακολουθείται. Ενδεικτικά, ολόκληρο το 2018, οι μετοχές της Nissan έχασαν το 22% της αξίας τους. Το 2019 το νούμερο αυτό ανήλθε στο -28%, ενώ μόλις τον πρώτο μήνα του 2020 η πτώση ήταν της τάξης του 19%! Πλέον, σε χρηματιστηριακή αξία η Nissan βρίσκεται πίσω από την Toyota, τη Honda, ενώ έχει ξεπεραστεί και από τις Suzuki και Subaru!

Για το τι φταίει, υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Καταρχήν είναι η πτώση των πωλήσεων, σε αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ευρώπης αλλά και της εγχώριας αγοράς της Ιαπωνίας. Κατά δεύτερο -και μάλλον σημαντικότερο- λόγο, είναι το σκάνδαλο του Carlos Ghosn, που ακόμα την κατατρέχει. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί για φέτος να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις των κερδών της, 1.336 δισ. στα μόλις 774 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να ανακάμψει, θα περικόψει τα μερίσματα και θα προχωρήσει σε περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Με τις οικονομίες αυτές θα επενδύσει περισσότερα σε νέες τεχνολογίες και μοντέλα.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!