NEA

Όταν η Mercedes ήταν 11 ετών κορίτσι…

H Mercedes Jelinek ήταν η κόρη του Αυστριακού επιχειρηματία Emil Jelinek ο οποίος εκείνη την εποχή εμπορευόταν τα αυτοκίνητα της Daimler Motoren Gesselschaft.

Η Mercedes παραμένει η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο της οποίας η ονομασία βασίστηκε σε ένα 11χρονο κορίτσι. Πριν από 120 χρόνια ο Jelinek έτρεχε σε αγώνες με τα αυτοκίνητα της Daimler Motoren Gesselschaft και για κάποιο λόγο η εταιρία αποφάσισε πως τα αυτοκίνητα της θα πρέπει να ονομάζονται Mercedes.

Το πρώτο ήταν το Mercedes 35 PS και ένα χρόνο αργότερα γνώρισε τεράστιας αναγνώρισης στην αγωνιστική εβδομάδα της Νίκαιας που είχε γίνει τον Μάρτιο. Από τότε η ονομασία Mercedes (σ.σ. χριστιανικό όνομα που σημαίνει στα ισπανικά «έλεος») φιγουράριζε σε κάθε αυτοκίνητο της Daimler και όταν το 1926 επήλθε η συνένωση με την Benz μετονομάστηκε σε Mercedes-Benz.

Μάλιστα η γερμανική εταιρία έχει να επιδείξει μία ακόμη σημαντική γυναίκα στην ιστορία, την Bertha Benz, την σύζυγο του εφευρέτη του αυτοκινήτου Carl Benz.

Πέρα από την ονομασία αξίζει να σταθούμε στο 1901-02 όταν η Daimler-Motoren-Gesellschaft είχε παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο με επαναστατικό σχήμα του θα άλλαζε τον τρόπο που σχεδιάζονταν τα αυτοκίνητα. Που τότε έμοιαζαν περισσότερο με άμαξες και κάρα.

Το 35 PS είχε κυριαρχήσει στη Νίκαια και είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση χάρη στην ελαφριά του κατασκευή, με ένα ελαφρύ μοτέρ (που ζύγιζε 230 κιλά!) τοποθετημένο χαμηλά και μπροστά και μία μεγάλη μάσκα για να ψύχεται το ψυγείο. Υπήρχε ένας κινητήρας βενζίνης που απέδιδε μόλις 35 άλογα στις 1.000 σ.α.λ. από έναν τετρακύλινδρο χωρητικότητας 5.913 κ.εκ.

Το 35 S έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην αυτοκινητοβιομηχανία που έχει ως τίτλο ως το πρώτο «μοντέρνο σπορ» αυτοκίνητο που έφτανε την τελική των 75 χλμ./ώρα (στην light body έκδοση τα 90!). Κατασκευάστηκε από το 1901 έως το 1902, αλλά με το σχήμα του είχε θέσει τα θεμέλια για τα επόμενα αγωνιστικά που προέκυψαν έως το 1924.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!