NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: 5 συμβουλές για την μακροζωία της μπαταρίας [vid]

Μέσα από ένα βίντεο η Hyundai μας επισημαίνει 5 συμβουλές που βοηθούν στην καλή διατήρηση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπαίνουν στην καθημερινότητα μας όλο και πιο πολύ στα επόμενα χρόνια υπάρχουν κάποια εύκολα πραγματάκια που μπορεί να κάνει ο οδηγός για να προστατεύσει την μπαταρία από μια μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσής της. Ας τα δούμε παρακάτω:

  1. Αποφύγετε να αφήνετε τη μπαταρία να αδειάζει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το καλύτερο είναι να μην πέφτει κάτω από το 20% του ενεργειακού της περιεχομένου.
  2. Είναι προτιμότερο να φορτίζετε πιο συχνά παρά φουλ στο 100%. Το ιδανικό είναι μέχρι το 80% επειδή από εκεί και πάνω και πιο αργά φορτίζει η μπαταρία και ταλαιπωρείται η χημική της ικανότητα επειδή πρέπει να στριμωχτούν τα ηλεκτρόνια στα στοιχεία της.
  3. Αποφεύγετε να οδηγείτε με βαρύ πόδι και με απότομες επιταχύνσεις. Μια κατάσταση που όπως και στα συμβατικά αυτοκίνητα έτσι και στα ηλεκτρικά επιβαρύνει την κατανάλωση. Η διαφορά είναι πως σε ένα ηλεκτρικό ακόμη και μερικά χιλιόμετρα αυτονομίας μπορούν να σε γλυτώσουν από το να μείνεις στην μέση του δρόμου με μία άδεια μπαταρία.
  4. Να παρκάρετε στην σκιά. Ναι, σε ένα ηλεκτρικό ακόμη και αυτό έχει την σημασία του. Μια καλή θερμοκρασία βοηθά στην αποδοτικότερα λειτουργία της μπαταρίας. Από την άλλη, στη θερινή περίοδο και όταν το εσωτερικό θα έχει γίνει φούρνος η φουλ λειτουργία του κλιματισμού μπορεί να μειώσει κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα την αυτονομία.
  5. Το όριο φόρτισης ισχύει για πολλές φορητές συσκευές (π.χ. smartphones, laptops κ.α.) με μπαταρία λιθίου ιόντων. Για παράδειγμα όταν ένα laptop είναι μόνιμα συνδεμένο στην πρίζα υπάρχει σε αρκετά η δυνατότητα φόρτισης κάτω από το 100% (συνήθως στο 80% ή χαμηλότερα στο 60%). Σε αυτά με αποσπώμενη μπαταρία συστήνεται η αφαίρεση της όταν η συσκευή είναι μόνιμα στην πρίζα. Και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί επιλεχθεί το μέγιστο όριο φόρτισης (τόσο σε AC όσο και σε DC φόρτιση) για την μακροζωία της μπαταρίας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!