NEA

Ένα Zastava Yugo με δύο V8 κινητήρες και 1.000 άλογα! [vid]

To πιο γνωστό μοντέλο της σερβικής πλέον Zastava (το κράτος κατέχει το 33%, το υπόλοιπο η Fiat) ήταν αναμφίβολα το Yugo.

Flash-back: Η Zastava έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία ξεκινώντας το 1853 από τα χυτήρια για κανόνια και το 1930 ως εταιρίας συναρμολόγησης φορτηγών Ford για τον στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Την δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η συνεργασία με την Fiat για την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων και την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε η παραγωγή του Yugo που κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ.

Αρχές της δεκαετίας του 1990 η εταιρία ταλανίστηκε από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, το 1999 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά τον πόλεμο του Κοσόβου. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες επιστροφής αλλά η εταιρία διαλύθηκε και το 2017 χρεωκόπησε οριστικά.

Το Yugo (του οποίου η ονομασία λέγεται πως δεν προήλθε από το Yugoslavia αλλά από τον άνεμο Jugo) κατάφερε να γράψει ιστορία αφού παράχθηκε για 28 συνεχή χρόνια (από το 1980 έως το 2008 με συνολική παραγωγή 794.000 αυτοκίνητα) και παρά τα προβλήματα αξιοπιστίας σημείωσε αρκετά μεγάλο όγκο πωλήσεων λόγω της χαμηλής του τιμής.

Χαρακτηριστικό είναι πως μεταξύ του 1985 και του 1992 είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ (και παρότι θεωρήθηκε ως μια κομμουνιστική επιρροή) περίπου 141.000 μονάδες όπου ήταν με διαφορά το πιο φθηνό αυτοκίνητο που μπορούσε να αγοράσει κανείς. Σχεδιάστηκε από την Fiat στο Τορίνο και βασίστηκε στο Fiat 127.

Μετά από αυτήν την σύντομη ιστορική αναδρομή την οποία πιστεύω να βρήκες ενδιαφέρουσα, ας δούμε ένα από τα πιο τρελά Yugo που έχουν υπάρξει ποτέ. Πρόκειται για ένα Yugo στο οποίο έχουν τοποθετηθεί  δύο κινητήρες V8 από Cadillac Eldorado: ένας στο εμπρός μέρος και ένας στο πορτμπαγκάζ. Τα μοτέρ αυτά έχουν κατασκευαστεί το 1970 και έχουν χωρητικότητα 8,2 λίτρα ο καθένας.

Η κανονική ισχύς είναι στα 400 άλογα αλλά ο εμπνευστής την έχει ανεβάσει στα 480 και θεωρητικά το άθροισμα μας δίνει 960. Όμως επειδή υπάρχει μόνο ένα σύστημα ψύξης, το αυτοκίνητο δουλεύει με έναν κινητήρα κάθε φορά, συνήθως με τον πίσω.  Το συγκεκριμένο “δικινητήριο” Yugo βρίσκεται κάπου στην Πολιτεία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, και έχει βγει προς πώληση με τιμή στο πάτωμα. Στα μόλις 25.000 δολάρια, όπως θα δείτε και στο βίντεο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!