NEA

Νέα τέλη ταξινόμησης: Φτηνότερα τα νέα αυτοκίνητα, ειδικότερα τα υβριδικά

Οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα αλλάξουν τις τελικές τιμές των αυτοκινήτων στη χώρα μας, με πιο ευνοημένα από όλα να είναι τα υβριδικά. 

Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών ταξινόμησης θα συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές των αυτοκινήτων υβριδικής τεχνολογίας -πιο πολύ των plug–in υβριδικών. Μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για μοντέλα που εκπέμπουν λιγότερα από 50 γραμμάρια CO2 το χιλιόμετρο, ενώ πιο μικρά για όσο οι εκπομπές CO2 τους κυμαίνονται από 100 έως 50 γραμμάρια το χιλιόμετρο. 

Μια πρώτη προσέγγιση θέλει ένα plug-in υβριδικό που κοστίζει τώρα 55.000 ευρώ να γίνεται περίπου 3.000 πιο φτηνό, ενώ το όφελος για όσα PHEV έχουν λιανική τιμή γύρω στις 30.000 ευρώ θα κυμαίνεται από 2.000 έως 2.500 ευρώ.

Επίσης, εισάγεται νέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων με χαμηλότερες τιμές νέων μοντέλων. Αυτό σημαίνει πως όταν η τιμή προ φόρων ενός αυτοκινήτου ξεπερνά π.χ. τις 20.000 ευρώ, ας πούμε κατά 1.000 ευρώ, ο μεγαλύτερος συντελεστής φορολόγησης θα ισχύει μόνο για τα 1.000 ευρώ και όχι για το σύνολο του ποσού (21.000 ευρώ), όπως ισχύει μέχρι στιγμής. Με την αλλαγή αυτή γίνονται πιο προσιτά αυτοκίνητα με πιο πλούσιο εξοπλισμό.

Το νομοσχέδιο που προωθεί τις παραπάνω αλλαγές δόθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση. Η εν λόγω ρύθμιση αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τα οποία λόγω του μεγάλου κυβισμού και αξίας επιβαρύνονται με υψηλό τέλος ταξινόμησης.

Τέλος, καταργείται η υφιστάμενη πρόβλεψη για τη δυνατότητα φορολόγησης μεταχειρισμένων οχημάτων με πρώτη κυκλοφορία στην ΕΕ πριν από την 01.06.2016, με βάση το προ ισχύον καθεστώς φορολόγησης (ιστορικό τέλος), η πρακτική εφαρμογή της οποίας δημιούργησε πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού οχημάτων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button