NEAΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι πρέπει να προσέξετε για ασφαλείς και ευχάριστες μετακινήσεις στις διακοπές

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και έναν αέρα χαλάρωσης, ο οποίος πολλές φορές περνά και στον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε.

Αν προσέξουμε όμως κάποιες πραγματάκια και κάποιες λεπτομέρειες οι μετακινήσεις μας κατά τη διάρκεια των διακοπών θα γίνουν πιο ασφαλείς. Ειδικά σε μια περίοδο που οι περισσότεροι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επιλέγουν το αυτοκίνητό τους ως μέσο καλοκαιρινής απόδρασης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Οι σαγιονάρες είναι καλές για την παραλία αλλά όχι και για την οδήγηση. Πέρα από την κακή αίσθηση που έχει κανείς μπορούν να φύγουν από το πόδι και ενδεχόμενα να επηρεάσουν τη λειτουργία των πεντάλ. Καλή αίσθηση δεν υπάρχει και όταν οδηγεί κανείς ξυπόλητος, οπότε ας προτιμούμε για όσο χρόνο βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι τα καλά και σταθερά κλειστά παπούτσια. Αφήστε που υπάρχει και ενδεχόμενο προστίμου αν οδηγεί κανείς με σαγιονάρες.
  • Έρευνα έχει καταγράψει πως το 25% των οδηγών στην Ευρώπη οδηγεί το καλοκαίρι χωρίς καν να φορά ένα μπλουζάκι. Ας είμαστε στο 75% που φορά και αποφεύγει εγκαύματα από τη ζώνη ασφαλείας.
  • Ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ειδικά αν έχει μείνει για ώρα σταθμευμένο στον ήλιο, είναι κάτι παραπάνω από ζεστός. Οπότε για να μη μας έρθει νταμπλάς μπαίνοντας μέσα ας ανοίξουμε για τουλάχιστον ένα λεπτό πόρτες και παράθυρα και εξαερισμό. Αν το κάνουμε αυτό και η απόδοση του κλιματιστικού μόλις ξεκινήσουμε θα είναι πιο άμεση και αποτελεσματική.
  • Μην έχετε περισσότερους επιβάτες από όσους μπορεί να μετακινήσει με ασφάλεια το αυτοκίνητό σας. Όσους δηλαδή μπορούν να δεθούν με ζώνες. Οι επιπλέον θα εκτεθούν σε κίνδυνο, ακόμα και αν η διαδρομή είναι μικρή… και αφού είναι μικρή κάντε τη δύο φορές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
  • Με το χέρι στο παράθυρο ή και κρεμασμένο έξω από αυτό όχι μόνο θα μαυρίσετε τοπικά αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί δεν θα μπορέσετε να αντιδράσετε έγκαιρα και σωστά μιας και δεν θα έχετε και τα δύο χέρια στο τιμόνι. Επίσης υπάρχει και περίπτωση τραυματισμού,
  • Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι ακόμα πιο μεγάλος αν βάζετε, ως συνοδηγοί, τα πόδια σας στο ταμπλό… Δεν είναι και σικ…
  • Αν θα οδηγήσετε για ώρες έχετε υπόψη πως θα πρέπει να πίνετε συχνά υγρά. Ένα αφυδατωμένος οδηγός αντιδρά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών εξίσου αργά και λανθασμένα με κάποιον που έχει καταναλώσει οχτώ ποτήρια κρασιού. Φυσικά πρέπει να προγραμματίσετε και στάσεις. 

Καλές διακοπές και ασφαλείς διαδρομές!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button