NEA

Σε ποιον ανήκε αυτό το Cizeta V16T;

Πρόκειται για ένα supercar που κατασκευάστηκε το 1993 και ένα από τα πιο σπάνια που υπάρχουν.

Και μόνο από την σχεδίασή του είναι εμφανής η σχέση του με την Lamborghini αφού πίσω από το Cizeta V16T υπάρχει ο Marcello Gandini στον οποίο πιστώνονται μεταξύ άλλων οι Countach, Diablo και Miura. To συγκεκριμένο μοντέλο όμως ήταν μια ανεξάρτητη προσπάθεια του Ιταλού μηχανικού Claudio Zampolli (εξού και το Ci-Zeta από τα CZ) και τη συμβολή του μουσικού παραγωγού Giorgio Moroder.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 1988 από μια ομάδα πρώην μηχανικών της Lamborghini και στη διάρκεια της παραγωγής του (1991-95) κατασκευάστηκαν συνολικά 12 αυτοκίνητα. Ένα από αυτά, συγκεκριμένα μοντέλο του 1993, είχε αγοραστεί από τον Σουλτάνο του Brunei για να κοσμεί την μοναδική συλλογή από υπεραυτοκίνητα που διατηρούσε την εποχή εκείνη.

Ως κεντρομήχανο το Cizeta V16T είχε έναν εξάλιτρο V16 με 540 άλογα. Ουσιαστικά τα δύο του σκέλη ήταν από ένας V8 της Urraco με την κίνηση να περνά στους πίσω τροχούς. Η διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρωνόταν σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα με την τελική να ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως αυτό το πολύ σπάνιο supercar θα συμμετάσχει σε δημοπρασία με τιμή πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Το αξιοσημείωτο είναι πως στο κοντέρ είναι «γραμμένα» μόλις 980 χιλιόμετρα μαρτυρώντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πως κάποια supercars αποτελούν απλά μια καλή επένδυση για το μέλλον…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!