NEA

To Nissan Z Proto… είναι και πολύ πρώτο [vid]

Η Nissan προχώρησε στην αποκάλυψη του πρωτότυπου Z Proto που θα αποτελέσει τον διάδοχο του 370Z. Και με χειροκίνητο κιβώτιο.

Πάνω στο Z Proto θα βασιστεί το επόμενο μοντέλο της σειράς Z συνεχίζοντας μια παράδοση στην σπορ κατηγορία που βαστά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Υπό αυτή τη λογική το Z Proto συνδυάζει αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία του παρελθόντος με το μοντέρνο στοιχείο δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο κουπέ.

To εντυπωσιακό πίσω μέρος με τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα μας θυμίζει το 300ZX, κάτι που θα λατρέψουν οι Αμερικανοί. Όσο για τους μπροστινούς προβολείς μας παραπέμπουν στο JDM 240 ZG της δεκαετίας του 1970. Σχετικά με τρις διαστάσεις το μήκος είναι στα 4,38 μέτρα, το πλάτος στα 1,84 μέτρα και το ύψος λίγο κοντύτερο από του 370Z (στα 1,311).

Στο εσωτερικό το ταμπλό συμβαδίζει με το τώρα έχοντας ως κυρίαρχα στοιχεία τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3’’ και την touch-screen στην κονσόλα. Μια ρετρό νότα αποτελεί η τριπλέτα από τα αναλογικά όργανα στο μέσο του ταμπλό. Ξεχωρίζει ο χειροκίνητος επιλογέας ικανοποιώντας όσους αποζητούν μεγαλύτερη αμεσότητα στην οδηγική απόλαυση.

Η Nissan δεν λέει κάτι για το τι υπάρχει κάτω από το μακρύ καπό, αλλά εκτός απροόπτου στο μοντέλο παραγωγής που θα παρουσιαστεί του χρόνου (και με αυτόματο κιβώτιο) θα υπάρχει ο twin-turbo V6 του Infiniti Q60. O οποίος θα αποδίδει τουλάχιστον 400 άλογα, μία σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον V6 3.7 των 337 ίππων που έχει το απερχόμενο 370Z.

Πολύ πιθανή είναι και μια έκδοση Nismo με 500 ίππους, αλλά από την άλλη οι συγκεκριμένες μηχανολογικές επιλογές κάνουν σαφές πως προς το παρόν τουλάχιστον το μελλοντικό 400Ζ δεν προορίζεται για την Ευρώπη και τις αγορές της με τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, αλλά και τις όλο και μικρότερες πωλήσεις σπορ μοντέλων. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον και θα δούμε και το μοντέλο παραγωγής του πολύ ενδιαφέροντος Nissan Z Proto και στα μέρη μας.

Όσο για την τιμή του στις ΗΠΑ όπου θα διατίθεται -το Datsun 240Z ήταν εξαιρετικά δημοφιλές όταν μεσουρανούσε- θα ξεκινά πάνω κάτω από τις 40.000 δολάρια.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button