NEA

Γιατί να μην οδηγείς μοτοσυκλέτα 125 κυβικών με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Είναι νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή της στη χώρα μας είναι υποχρεωτική.

Ο λόγος για τη δυνατότητα οδήγησης μοτοσυκλέτας έως 125 κυβικών με δίπλωμα αυτοκινήτου που προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως δεν τίθεται τελική τέτοιο ζήτημα και η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου. 

Δηλαδή για άλλη μια φορά δεν προσαρμοζόμαστε στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθούμε ένα δικό μας δρόμο απλά γιατί υπήρξαν αντιδράσεις -από τους εκπαιδευτές οδήγησης μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου τους- οι οποίες ήταν αναμενόμενες όχι 100% αλλά 1.000%.

Η θέση των εκπαιδευτών, δια μέσω του προέδρου του Άρη Ζωγράφου με δηλώσεις στο ΑΠΕ πως «η μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα οχήματα επειδή έχει διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής. Είναι όχημα μονής γραμμής, ο οδηγός βρίσκεται επάνω και όχι μέσα στο όχημα, και για αυτό τον λόγο ο χειρισμός της είναι πολύ πιο δύσκολος από τον χειρισμό ενός αυτοκινήτου. Η μοτοσικλέτα στρίβει, φρενάρει, επιταχύνει και συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα αυτοκίνητο, απαιτεί καλή ισορροπία και πλήρη συντονισμό άκρων από τον αναβάτη» είναι σωστή.

Όπως δεδομένη είναι και η απώλεια εσόδων τους αν εναρμονιστούμε με την κοινοτική οδηγία, αν και υπάρχει λύση προκειμένου να καλύπτονται και οι ανησυχίες και το… ταμείο και η οποία εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η θέσπιση υποχρεωτικών ωρών εκπαίδευσης -θεωρητικής και πρακτικής- προκειμένου να εξοικειωθεί ο οδηγός αυτοκινήτου με την οδήγηση του δίτροχου, καθώς και η ύπαρξη ηλικιακού ορίου, π.χ. από τα 25 χρόνια και πάνω. Από κει και πέρα δεν θα απαιτούνται εξετάσεις και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, έτσι δεν είναι;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. Πόσο αστείοι είναι.
    Από τη μία πουλάνε διπλώματα (πρόσφατο παράδειγμα στη Θεσσαλία), και από την άλλη θέτουν θέμα ασφάλειας.
    Αυτοί που αγόρασαν και αγοράζουν ακόμα διπλώματα ξέρουν να οδηγούν;

  2. Τι κυβέρνηση είναι αυτή που υποχωρεί σε όλους με το παραμικρό.
    Τα λεγόμενα courrier – delivery boys, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι φτωχά νέα παιδιά που θέλουν να βγάλουν ένα μεροκάματο να ορθοποδήσουν, πρέπει πρώτα να δώσουν 500 ευρώ περίπου για παράβολα, μαθήματα και εξέταστρα. Ας υπάρξει μία μέση λύση ρε παιδιά, δηλαδή έστω μέχρι τα 25 να απαιτούνται τα μισά μαθήματα / έξοδα / εξέταστρα για να μπορούν οι νέοι να βοηθηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button