ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως τα ηχοακυρωτικά συστήματα μπορούν να ξαλαφρώσουν τα αυτοκίνητα;

Τα ενεργητικά συστήματα καταστολής του θορύβου θα μπορούσαν να περιορίσουν τα ηχομονωτικά υλικά που υπάρχουν στα αυτοκίνητα.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα τμήματα R&D αφορά στην μείωση του θορύβου που φτάνει στην καμπίνα των επιβατών. Ο κινητήρας, η κύλιση των ελαστικών και η αεροδυναμική είναι μερικές από τις αιτίες που συμβάλλουν στην παραγωγή του θορύβου σε ένα αυτοκίνητο. Τον θόρυβο αυτό καταστέλλουν ηχομονωτικά υλικά οι παθητικές πηγές που παράγουν μια συχνότητα που επικαλύπτει αυτή του θορύβου.

Για την ηχοακύρωση και τα ενεργητικά συστήματα (noise cancellation) που παράγουν συχνότητες που «καπακώνουν» αυτές του θορύβου έχουμε γράψει αρκετές φορές. Και τώρα έρχεται η ισραηλινή εταιρία Silentium για να ανακοινώσει ένα εξελιγμένο σύστημα που μειώνει έως 90% τον παραγόμενο θόρυβο στην καμπίνα των αυτοκινήτων. H εν λόγω εταιρία συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Jaguar Land Rover με το γνωστό σύστημα «Active Acoustics».

Το σύστημα της Silentium αποτελείται από τέσσερις αισθητήρες θορύβου, δύο μικρόφωνα και τέσσερα ηχεία που ακυρώνουν τον θόρυβο ανάμεσα στις συχνότητες από 20Hz έως το 1ΚHz. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ πιο ξεκούραστο ταξίδι και λιγότερη κόπωση για τον οδηγό, ενώ υπάρχει και κατασκευαστικό όφελος με εξοικονόμηση κιλών χάρη στην λιγότερη ηχομόνωση. Μια μικρή επίδειξη του συστήματος μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!