NEAPINED

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 1 στους 5 οδηγούς επιστρέφει στα βενζινοκίνητα

Η εμπειρία με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ γλυκιά, αλλά υπάρχουν και οδηγοί που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους.

Μια έρευνα που έγινε από ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μπορεί να ακούγεται πολύ… μακρινή, αλλά είναι ενδεικτική για τα όσα ισχύον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και αυτό που λέει είναι πως 1 στους 5 οδηγούς θα επέστρεφε μετά χαράς στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η τάση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κακές υποδομές για δημόσια φόρτισης, ακόμα και στην Καλιφόρνια που θεωρείται η πιο φιλική Πολιτεία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο. Η έρευνα εκτείνεται μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2018.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της, το 20% των ιδιοκτητών plug-in υβριδικών και το 18% των ΒEV δεν επιθυμούν να συνεχίσουν με την ηλεκτροκίνηση. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η δυσαρέσκεια με την άνεση της φόρτισης είναι ο σημαντικότερος λόγος, ενώ ακολουθούν και οι δυσκολίες που προκύπτουν για την οικιακή φόρτιση στις ΗΠΑ. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά σχετικά με τις υποδομές στην χώρα.

Εδώ να πούμε πως λογικό είναι η υποδομή της φόρτισης να επηρεάζει την διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αν και έρευνες στην Ευρώπη έχουν δείξει πως 9 στους 10 χρήστες φορτίζουν το EV τους στο σπίτι ή στο γραφείο καθώς σε δημόσιους χώρους είναι ακριβή (π.χ. στην Ελλάδα το δίκτυο Blink χρεώνει 0,5 €/kWh).

Επίσης, η έρευνα αφορά πρώτης γενιάς ηλεκτρικά αφού τα πιο πρόσφατης έχουν αποδοτικότερες μπαταρίες. Αλλά ακόμη και έτσι η χρηστικότητα τους (φόρτιση/ αυτονομία) δεν συγκρίνεται με την αμεσότητα που προσφέρουν τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες καύσης.  

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!