NEA

Τι είναι το «Tesla Gigafactory» και ποιος το χρηματοδοτεί;

Με γενναία κρατική χρηματοδότηση θα ενισχυθεί το πρώτο ευρωπαϊκό «Tesla Gigafactory», καθώς η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ενέκρινε σχετικό κονδύλι ποσού 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η αμερικανική επιχείρηση, λίγες μέρες μετά την επιδότηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προγράμματα κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα, η Γερμανία προχωρά ένα βήμα παρακάτω την συνεργασία της με τον αμερικανικό κολοσσό, παρέχοντας σημαντική χρηματοδότηση.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη του γ/οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. € που θα δοθεί από την γ/ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού «Tesla Gigafactory».

Πρόκειται για μία αρκετά σημαντική εξέλιξη από την στιγμή που η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της Tesla στην Ευρώπη καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις και έχει περάσει από διάφορα εμπόδια. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα στην αρμόδια γ/περιβαλλοντική αρχή της περιοχής για να εγκριθεί το σχέδιό της, ωστόσο στις αρχές περασμένου Δεκεμβρίου διατάχθηκε από απόφαση δικαστηρίου της Φρανκφούρτης η παύση των ενεργειών στο τεράστιο οικόπεδο ανατολικά του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση η αμερικανική επιχείρηση υποχρεούται να σταματήσει προσωρινά την αποψίλωση των δασών, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο επηρεάζεται η τοπική χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά για δύο προστατευόμενα μέλη στη Γερμανία, εκφράστηκε η άποψη πως θα καταστραφούν οι βιότοποί τους, ενώ θα επηρεασθεί συνολικά ο ζωικός πληθυσμός της περιοχής.

Τελικά το έργο συνεχίσθηκε κανονικά μετά νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, το οποίο περιόρισε μεν τις δραστηριότητες σε συγκεκριμένες ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές, επέτρεψε δε την συνέχεια των διαδικασιών.

Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα απασχολεί έως και 10.000 εργαζόμενους στοχεύοντας σε ετήσια παραγωγή μέχρι και 500.000 οχημάτων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί η εγχώρια χρηματοδότηση δεδομένου ότι το γ/Υπουργείο Οικονομικών στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου αρνείται να σχολιάσει την συγκεκριμένη είδηση.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι η γ/Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επωμισθεί πλέον του 90% της συνολικής επιδότησης, με το κρατίδιο να αναλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό. Για την Tesla είχε προηγηθεί παρόμοια κίνηση στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την ίδια, όσο και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως Fiat και BMW.

Συνολικά 42 επιχειρήσεις θα λάβουν κρατική επιδότηση, συνολικού ύψους 2,9 δισ. € από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις κινεζικές μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!