NEAPINED

Πότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πιο φτηνά από τα συμβατικά με κινητήρες καύσης;

Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες σε περίπου μια πενταετία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν τουλάχιστον την ίδια τιμή με ένα καλοεξοπλισμένο συμβατικό.

Ειδικότερα στην Ευρώπη των… γενναιών επιδοτήσεων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν μέχρι το 2027 να έχουν χαμηλότερη τιμή από τα αντίστοιχα συμβατικά αυτοκίνητα, αναφέρει σε άρθρο της η Guardian. Η αρχή θα γίνει από τα μεγάλα SUV και τις πολυτελείς λιμουζίνες όπου η διαφορά στο κόστος κτήσης θα κλείσει πιο γρήγορα.

Και αυτό επειδή τα συμβατικά θα είναι παραμείνουν ακριβά λόγω εκπομπών ρύπων, ενώ τα ηλεκτρικά θα πέφτουν σε τιμή επειδή οι μεγάλες μπαταρίες τους θα φτηναίνουν. Ακόμη και δίχως τις επιδοτήσεις από το 2024, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η ψαλίδα στα πιο μικρά αυτοκίνητα θα αρχίσει να κλείνει λίγο πι αργά, καθώς θα δημιουργούνται νέες γραμμές παραγωγής αποκλειστικά για EV, θα προκύψουν και οι οικονομίες κλίμακας ώστε να μειωθούν οι τιμές τους.

Μία έρευνα του Bloomberg αναφέρει πως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ένα μικρό-μεσαίο μοντέλο θα κοστίζει περίπου στις 19.000-20.000 ευρώ. Είτε είναι συμβατικό, είτε είναι ηλεκτρικό. Από το 2025 και μέχρι το 2030 η τιμή του ηλεκτρικού θα έχει πέσει αρκετά κάτω από τις 17.000 ευρώ, ενώ του συμβατικού θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Λόγω ρύπων.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε θα ανατραπεί πλήρως η εικόνα που υπάρχει σήμερα με ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κοστίζει στις περίπου 30.000-35.000 ευρώ και ένα αντίστοιχο συμβατικό στις 15.000-20.000 ευρώ. Στην έως και 50% μείωση των τιμών των ηλεκτρικών θα συμβάλλει το κατασκευαστικό κόστος των μπαταριών με μία τιμή περίπου στα 60$/kWh όταν σήμερα θεωρούνται ως πρόκληση τα 100$/kWh. Για να δούμε αν θα ισχύσουν όλα αυτά τα οποία ακούγονται πολύ εφικτά.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button