NEAPINED

Νέο Lexus NX και με plug-in υβριδική έκδοση [video]

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά του μικρότερου SUV της Lexus και το πρώτο με plug-in υβριδικό σύστημα. Διαθέσιμο στην Ευρώπη προς τα τέλη του έτους.

Η δεύτερη γενιά του Lexus NX βασίζεται στην πλατφόρμα Global Architecture K-Platform, χάρη στην οποία το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους κατά 20 χιλιοστά. Σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο είναι λίγο μεγαλύτερο, με το μήκος να φθάνει στα 4,660 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2,69 μέτρα.

Σχεδιαστικά υπάρχει η χαρακτηριστική μεγάλη μάσκα με πιο λεπτά πλαίσια, ενώ νέα είναι και τα φωτιστικά σώματα. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αεροδυναμική με ιδιαίτερο ανάγλυφο του καλύμματος του δαπέδου. Στο πίσω μέρος οι διαφορές είναι λίγο πιο εμφανείς με τα φωτιστικά σώματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μία φωτεινή μπάρα. Υπάρχουν νέες εξατμίσεις, πολλά καινούργια χρώματα καθώς και μία έκδοση F-Sport με πιο σπορτίφ χαρακτήρα και μαύρες γυαλιστερές ζάντες των 20 ιντσών.

Στο εσωτερικό υπάρχει ένα ψηφιοποιημένο τα ταμπλό με διαφορετικό συνδυασμό στις οθόνες. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι στις 7 ή στις 10 ίντσες, ενώ η οθόνη αφής στην κονσόλα στις 9,8 ή στις 14 ίντσες. Το νέο σύστημα πολυμέσων είναι σύμφωνα με την Lexus 3,6 φορές γρηγορότερο από πριν και διαθέτει εκτός των άλλων και φωνητικές εντολές. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, το νέο NX διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, με την ονομασία Lexus Safety System+. Μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα σύστημα που προλαμβάνει το 95% των ατυχημάτων που προκύπτουν από το λάθος άνοιγμα των θυρών.

Σχετικά με την γκάμα, το νέο Lexus έχει στην κορυφή το NX 450h+, το οποίο συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο 2,5 λίτρων 185 ίππων (προέρχεται από το Toyota RAV4) με ένα ηλεκτροκινητήρα για συνδυασμένη ισχύ στους 306 ίππους. Η μπαταρία 18,1 kWh προσφέρει ηλεκτροκίνηση για έως 58 χιλιομέτρων σε ταχύτητες έως 135 χλμ./ ώρα., ενώ με τον on-board φορτιστή των 6,6 kW χρειάζεται μόλις 2,5 ώρες για πλήρη φόρτιση. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους τέσσερις τροχούς, η κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι στα 3,0 λίτρα/100 χλμ., ενώ για το «0-100» είναι υπόθεση 6,0 δευτερολέπτων.

Το απλό υβριδικό NX 350h διαθέτει με κίνηση μπροστά ή πίσω, με το hybrid σύστημα της Toyota 4ης γενιάς που βασίζεται στον 2,5 λίτρων κινητήρα που αποδίδει 242 ίππους. Εδώ το 0-100 ολοκληρώνεται σε 7,7 δλ., τιμή κατά 15% βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Η υβριδική έκδοση είναι διαθέσιμη με κίνηση είτε στους εμπρός είτε σε όλους τους τροχούς, η plug-in υβριδική έκδοση είναι αποκλειστικά τετρακίνητη, ενώ οι πωλήσεις τους θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους. Για κάποιες αγορές θα υπάρχουν και εκδόσεις με νέους τετρακύλινδρους κινητήρες, έναν turbo 2,4 λίτρων και 279 ίππους και μόνιμη τετρακίνηση και ένας 2,5 λίτρων με απόδοση 199 ίππων.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!