PINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως είναι η DC ροή φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Πρόσφατα η BMW είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η ΒMW i4 είναι ένα από τα σημαντικότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της μάρκας και με αφορμή αυτό ο υπεύθυνος του πρότζεκτ David Ferrufino αναφέρθηκε στην αυτονομία.

Αυτό που είπε είναι πως στόχος της BMW είναι να φτάσει τα 600 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και πως δεν χρειάζεται η αυτονομία να πάει παραπάνω αφού πρέπει να συγκρατείται και το κόστος. Επίσης αναφέρθηκε και στα plug-in υβριδικά που θα μπορούσαν ανέβουν από τα 50-60 χλμ. στα 100 χλμ.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την καμπύλη φόρτισης της μπαταρίας της i4 M50. Ναι, παλιότερα μιλάμε για καμπύλες ροπής και ισχύος, πλέον έφτασε η ώρα να μιλάμε για καμπύλες της ροής φόρτισης. Τι το ενδιαφέρον υπάρχει;

Σε σταθμό σούπερ φόρτισης 200 kW DC η i40 M50 μπορεί να φορτίσει στο 10%-80% μέσα σε 31 λεπτά. Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω σχήμα το ενδιαφέρον είναι πως η μπαταρία ξεκινά να φορτίζει στα περίπου 200 kW μέχρι το 1/4 του περιεχόμενου της.

Στη συνέχεια η ισχύς φόρτισης μειώνεται για πέσει στα 100 kW λίγο περίπου στα 2/4 (τα νούμερα είναι στο περίπου) για να πέσει στα 50 kW φτάνοντας στο 80%. Από εκεί και πέρα η φόρτιση είναι πολύ πιο αργή και δεν συστήνεται. Ειδικότερα σε φόρτιση DC (και γενικότερα σε φόρτιση AC) δεν συστήνεται πάνω από το 80% για λόγους μακροζωίας της μπαταρίας.

Το ιδανικό για ένα χρήστη που θέλει να κρατήσει όσο το δυνατό αποδοτικότερη την μπαταρία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να μην την αφήνει να αδειάζει κάτω από το 20% και να μην την φορτίζει πάνω από το 80%. Αυτό ισχύει για κάθε ηλεκτρική συσκευή με μπαταρία λιθίου, όπως είναι τα smartphones, τα laptops κ.α. To θέμα είναι κατά πόσο εφικτή είναι μια ιδανική φόρτιση…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!