NEA

Νορβηγία: Μπαίνει φόρος στα ηλεκτρικά, μπαίνει και φρένο στις πωλήσεις;

Μέχρι σήμερα η Νορβηγία έχει το δικαίωμα να περηφανεύεται πως είναι πρωτοπόρος αγορά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για συγκεκριμένους λόγους…

Αυτοί οι λόγοι εντοπίζονται κυρίως στις φοροαπαλλαγές και στα πολλά κίνητρα που ώθησαν τους κατοίκους της αραιοκατοικημένης Νορβηγίας να αγοράζουν ηλεκτρικά. Ενδεικτικό είναι πως χάρη στις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων των EVs στο 77,5% επί του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων στη χώρα.

Στη Νορβηγία ισχύουν φόροι για τα συμβατικά αυτοκίνητα και όχι για τα ηλεκτρικά. Ωστόσο, αυτή η έκρηξη πωλήσεων σημειώθηκε λόγω της αλλαγής φρουράς στην κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει φόρο πολυτελείας 25% για τα ηλεκτρικά μοντέλα η τιμή των οποίων είναι από 600.000 κορώνες και πάνω (κάπου στις 60.000 ευρώ).

Από το 2025 θα απαγορευτεί στη χώρα η πώληση αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, κάτι που κάνει την επιβολή αυτού του φόρου πολυτελείας εξαιρετικά πιθανή.

«Η φοροαπαλλαγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα μέσο για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και δεν μπορεί να ισχύει εσαεί. Όσο πιο ακριβό του αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη και η επιδότηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της χώρας από το οποίο θα προέρχεται και ο νέος πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!