PINEDΑΓΩΝΕΣ

GP Άμπου Ντάμπι: Πρωταθλητής ο Verstappen, στην Mercedes το κατασκευαστών!

Τρομερός αγώνας, φοβερή νίκη! Στον τελευταίο αγώνα ενός συναρπαστικού πρωταθλήματος ο Hamilton έχασε τη νίκη και τον τίτλο στον τελευταίο γύρο! Το safety car έφερε τα πάνω-κάτω! Αυτό είναι το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα για τον 24χρονο Ολλανδό, τον τέταρτο νεαρότερο πρωταθλητή (μετά τους Vettel, Hamilton, Alonso) στην F1! H Mercedes κατέκτησε το 9ο της πρωτάθλημα κατασκευαστών!

H εκκίνηση του αγώνα ήταν καθαρή με τον Hamilton να πετάγεται μπροστά σε σχέση με τον Verstappen που ολιγώρησε. Λίγο μετά ο Ολλανδός (με μαλακή γόμα) κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση και παίρνει την εσωτερική του Hamilton. Ωστόσο, τον ανάγκασε να βγει εκτός πίστας κρατώντας την πρώτη θέση με τους αγωνοδίκες να θεωρούν το συμβάν καθαρό και να μην υποχρεούται να επιστρέψει την θέση του. Ένα κομβικό σημείο όπου η Red Bull έχει να πει πολλά, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Από εκεί και πέρα ο Hamilton συνέχισε στην πρώτη θέση και τον πρωταθλητή ήταν λογικό πως θα έκρινε η στρατηγική της κάθε ομάδας και φυσικά η διαχείριση των ελαστικών. Ο Verstappen έβαλε σκληρή γόμα και ένα γύρο μετά το ίδιο έκανε και ο Hamilton που έδειχνε να βρίσκεται σε εξαιρετική μέρα. Στο πρώτο τρίτο του αγώνα και μετά τα pit-stops (για σκληρή γόμα) οι διεκδικητές του πρωταθλήματος προσπαθούσαν να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα ντουμπλαρίσματα με τα πιο αργά μονοθέσια και να βρουν καθαρή πίστα μπροστά τους.

O Perez προσπάθησε να καθυστερήσει όσο μπορούσε τον Hamilton κάπου στον 21ο γύρο δίνοντας πολύ σκληρή μάχη. Κάτι που το κατάφερε άξια με τον Verstappen να κολλά ξανά πίσω από τον Hamilton, που σε εκείνο το σημείο δεν είχε ανάλογη βοήθεια από τον Bottas που ήταν πολύ πίσω. Λίγο πριν τα μέσα του αγώνα, άδοξο ήταν το φινάλε στην καριέρα του Raikkonen που μετά από έξοδο εγκατέλειψε, ενώ πρόωρα τελείωσε ο αγώνας και για τον Russell.

Με την διαφορά να παραμένει σταθερή ο Verstappen δεν είχε άλλη επιλογή από το να μπει 21 γύρους πριν την καρό σημαία για φρέσκα ελαστικά με σκληρή γόμα. Ήταν μία πολύ σωστή απόφαση και μία πολύ καλή ευκαιρία όταν είχε μπει στην πίστα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και με την διαφορά από τον Hamilton στα 23 δλ.

Στη συνέχεια ο Verstappen ξεκίνησε το κυνήγι με στόχο να ρίχνει κατά 0,8 δλ. στον γύρο την διαφορά για να πιάσει στο τέλος τον Hamilton, στοχεύοντας σε μια ξαφνική πτώση στην απόδοση των ελαστικών του Βρετανού. Η διαφορά μειώθηκε αλλά όχι τόσο ήλπιζαν καθώς ο Hamilton είναι γνωστός για την πολύ καλή διαχείριση που μπορεί να κάνει στα ελαστικά του.

Η σύγκρουση του Latifi στις μπαριέρες σε μια μάχη με τον Mick Schumacher ήταν απρόσμενη και έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στον Verstappen που έβαλε μαλακή σημαία. Στο ενδιάμεσο εγκατέλειψε ο Perez και ο Sainz βρέθηκε στο βάθρο. Ωστόσο, για να καθαριστεί η πίστα χρειάστηκε αρκετός χρόνος.

Η πράσινη σημαία σηκώθηκε ένα γύρο πριν το τέλος και ο Verstappen με τα πιο φρέσκα ελαστικά κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα! Κατάφερε να πάρει την εσωτερική σε μια στροφή και με το καλύτερο grip να περάσει μπροστά. Έτσι, ο Lewis Hamilton δεν κατάφερε να κατακτήσει τον 8ο τίτλο στην καριέρα του στην Formula 1, αλλά η Mercedes έφτασε τα 9 πρωταθλήματα (το πρώτο ήταν με τον Fangio to 1955) ως εργοστασιακή ομάδα.

Πάντως, θα συζητηθεί πολύ η απόφαση του Michael Masi, του τεχνικού διευθυντή της FIA. Ναι μεν να μην κλείσει αυτός ο αγώνας με το SC στην πίστα, αλλά για να ξεκινήσει και πάλι θα πρέπει και το τελευταίο μονοθέσιο να περάσει την γραμμή εκκίνηση από την στιγμή που σηκώθηκε η πράσινη σημαία.

Μετά από 22 Grand Prix το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε. Δείτε εδώ τι έγινε σε κάθε αγώνα, εδώ η βαθμολογία στο οδηγών και κατασκευαστών. Δείτε εδώ το καλεντάρι για το 2022. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την κατάταξη στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι.

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button