NEA

Τα ΝEVs (new energy vehicles) γυρίζουν στο θετικό τις πωλήσεις στην Κίνα

Ανακάμπτει η αγορά αυτοκινήτου στην Κίνα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι  πωλήσεις αυτοκινήτων στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου πέρυσι αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2017. Μάλιστα τονίζεται ότι αυτό συνέβη γιατί αυτές τονώθηκαν από το των νέων ενεργειακών οχημάτων, ( new energy vehicles – NEVs).

Συγκεκριμένα οι συνολικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο αυξήθηκαν 3,8% από έτος σε έτος, αφού οι μηνιαίες πωλήσεις των 2,79 εκατομμυρίων οχημάτων τον Δεκέμβριο ανέβασαν τις συνολικές πωλήσεις για το 2021 σε 26,28 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM).

Αναφορικά  με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά τονίζεται ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις αναμένεται να είναι καλύτερες το 2022 από πέρυσι με την προοπτική να χαλαρώσουν ζητήματα όπως η έλλειψη τσιπ και οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών.

Μετά από δεκαετίες αισιόδοξης ανάπτυξης, η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας άρχισε να συρρικνώνεται το 2018 υπό την πίεση της σταδιακής κατάργησης ορισμένων φορολογικών περικοπών, ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Η αγορά είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του 2020, αλλά υποχώρησε από μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από αισθητήρες φρένων μέχρι υδραυλικό τιμόνι και συστήματα ψυχαγωγίας, γεγονός που οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν ή να αναστείλουν την παραγωγή.

Ωστόσο, οι πωλήσεις των NEV ήταν ένα φωτεινό σημείο στο μαύρο φόντο των πωλήσεων. Συγκεκριμένα τα NEV, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, των υβριδικών και των οχημάτων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, παρουσίασαν ισχυρή  αύξηση 157,5% και ανήλθαν σε 3,52 εκατομμύρια μονάδες το 2021.

Μόνο τον Δεκέμβριο, πουλήθηκαν 531.000 NEV, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 114% από έτος σε έτος. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια προώθησε σε μεγάλο βαθμό τα NEV στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tesla Inc έκανε ρεκόρ πωλήσεων των Δεκέμβριο φτάνοντας τις  70.847 πωλήσεις.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!