NEA

Το Venturi Antarctica είναι μια πριγκιπική ανοησία

Το ηλεκτρικό ερπυστριοφόρο έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τους επιστήμονες στην Ανταρκτική δίχως να ρυπαίνει.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βλακείες που έχω διαβάσει τελευταία. Ένα ηλεκτρικό εξαθέσιο όχημα, μήκους 3,4 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων. Το οποίο θα βολτάρει στο Νότιο Πόλο, σε συνθήκες μέχρι και -50 βαθμούς Κελσίου, με δύο ηλεκτρικά μοτέρ και μια μπαταρία 53 kWh.

Μία μπαταρία, η οποία θεωρητικά σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προσφέρει έως 50 χιλιόμετρα αυτονομίας. Και που θεωρητικά θα μπορεί να φορτίζει σε δύο ώρες, αλλά δύσκολο να βρεις πρίζα στο Νότιο Πόλο.

Έτσι, χρειάζεται τουλάχιστον μια ημέρα και με την προϋπόθεση αν έχει γεμίσει με ενέργεια ο υποσταθμός μέσω του ήλιου ή του αέρα. Ειδάλλως, την τροφοδοσία με ρεύμα προφανώς αναλαμβάνουν οι κλασικές γεννήτριες με ορυκτά καύσιμα.

Πρακτικά, το Antarctica δεν θα βγάζει ούτε τα μισά από την αυτονομία που δηλώνει. Και κάτι μας λέει πως οι ερευνητές στο βελγικό πολικό ερευνητικό σταθμό Princess Elisabeth θα το αποφεύγουν όσο μπορούν.

Βέβαια, το όσο μπορούν είναι σχετικό αφού το Antarctica της Venturi (της γνωστής ομάδας από την Formula E) είναι μια ιδέα του σκανδαλιάρη πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. Η οποία του ήρθε όταν επισκέφτηκε την Ανταρκτική το 2009, υλοποιήθηκε το 2018 και ξεκίνησε να επιχειρεί πρόσφατα.

Έτσι, το Antarctica όχι μόνο δεν επιβαρύνει το εκεί οικοσύστημα, αλλά επιτρέπει στις αρκούδες να κοιμούνται ήσυχα. Πριγκιπική ανοησία. Με όλη τη σημασία της λέξεως αφού σε τέτοιες συνθήκες μόνο ένας συμβατικός κινητήρας ακούγεται ως η πιο αξιόπιστη λύση.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!