NEA

Πράσινο φόρος βάζει φρένο στις εισαγωγές οχημάτων Euro 4, Euro 5a και Euro 5b

Ακριβότερη για τους εμπόρους αυτοκινήτων στην Ελλάδα γίνεται η εισαγωγή και κατ’επέκταση η εμπορία μεταχειρισμένων οχημάτων κατασκευής με προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, Euro 5a και Euro 5b. 

Μετά από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πλέον θα επιβάλλεται επιπλέον του τέλους ταξινόμησης έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Εφόσον τα αυτοκίνητα υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4.

Την ίδια στιγμή για τα αυτοκίνητα που υπάγονται στην κατηγορία καυσαερίων Euro 5a και Euro 5b θα επιβάλλεται έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος 1.000 ευρώ.Τέλος η τροπολογία απαγορεύει και την  ταξινόμηση επιβατικών αυτοκινήτων Euro 3, 2 και 1.

Πρόκειται ουσιαστικά  για οχήματα από 8-11 ετών, τα οποία είχαν πρώτη άδεια κυκλοφορίας στο διάστημα μεταξύ των ετών 2011 έως 2014 και φυσικά πλέον η εισαγωγή τους καθίσταται ασύμφορη.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει ρίξει το βάρος στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης (αυξήθηκε άλλωστε κατά 30% και η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων) και στο πλαίσιο αυτό θέλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα ενεργοβόρα μεταχειρισμένα. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ο στόλος των αυτοκινήτων της είναι από τους πλέον γηρασμένους στην Ευρώπη, καθώς η μέση ηλικία των οχημάτων είναι 16 ετών των δε ταξί 12, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μετακινήσεων αλλά και των εκπεμπόμενων ρύπων.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!