NEAPINED

Από το 1981 η Ελλάδα φτιάχνει τανκ [video]

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο κατασκευής γερμανικών τανκς Λέοπαρντ στην Ελλάδα, αφού βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο οι συνομιλίες μεταξύ υπ. Άμυνας και της γερμανικής KMW.

Να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα μέσω της ΕΛΒΟ έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει το «ΤΟΜΠ Λεωνίδας».

Τι είναι το ΤΟΜΠ: Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Λεωνίδας είναι στρατιωτικό όχημα, κατασκευασμένο στην Ελλάδα από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από τον Ελληνικό Στρατό την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και το στρατό της Βόρειας Μακεδονίας. Τα οχήματα αυτά του Ελληνικού Στρατού υπέστησαν πριν από μερικά χρόνια μικρές σε έκταση αναβαθμίσεις.

Σχεδίαση και κατασκευή: Το «Λεωνίδας» αντιπροσώπευε μια προσπάθεια της ΕΛΒΟ να κατασκευάσει ένα δικό της προηγμένο ΤΟΜΠ. Πήρε το όνομά του από τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Η πρώτη έκδοση του «Λεωνίδας» ήταν το αυστριακό ΤΟΜΠ Saurer 4K 4FA που κατασκευάστηκε με μικρές τροποποιήσεις από την ελληνική εταιρεία (τότε γνωστή ως Steyr Hellas S.A.) από το 1981 έως το 1998. Η αρχική παραγωγή ήταν ουσιαστικά συναρμολόγηση, ωστόσο η ελληνική δράση αυξήθηκε σταδιακά.

Η ανάπτυξη της κατασκευής του «Λεωνίδας ΙΙ» περιλάμβανε εκτεταμένη τροποποίηση του προηγούμενου μοντέλου. Αυτό έγινε από την ΕΛΒΟ το 1987 με στόχο την κατασκευή ενός νέου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ). Η νέα έκδοση είχε βάρος 18,8 τόνους και χρησιμοποιούσε κινητήρα 450 ίππων με μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ./ώρα.

Η κατασκευή του πυργίσκου έγινε θέμα συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν ενδιαφερόμενες εταιρείες (προτάθηκαν τρεις εκδόσεις με διαφορετικούς τύπους πυργίσκων, ενώ υπήρχαν αιτήματα να κατασκευαστεί ο πυργίσκος από την EBO), αλλά τελικά το όχημα κατασκευάστηκε χωρίς πυργίσκο.

Παράχθηκαν περίπου 700, εκ των οποίων ένας αριθμός εξήχθη στην Κύπρο και την ΠΓΔΜ. Τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη του οχήματος ως «Λεωνίδας ΙΙΙ» για διαφορετικούς ρόλους εγκαταλείφθηκαν το 2002, καθώς το όχημα θεωρήθηκε ξεπερασμένο.


Πηγή: tanks-encyclopedia.com

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!