NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια είναι η διάρκεια ζωής των μπαταριών;

Πέρα από το χρόνο φόρτισης και την αυτονομία ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραμένει ο χρόνος ζωής της μπαταρίας.

Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί πως οι μπαταρίες μπορεί να μην κρατούν όσο ένας κινητήρας καύσης, αλλά μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον μια δεκαετία καλής λειτουργίας. Άλλωστε, για αυτό σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές δίνουν εγγυήσεις 10 ετών για το 70% της χωρητικότητας ή για περίπου 1.000.000 χιλιόμετρα.

Μία τεκμηριωμένη απάντηση μπορεί να μας δώσει και ο JB Straubel, ο συνιδρυτής της Tesla και CEO μιας εταιρίας ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου ιόντων. Ο οποίος υποστηρίζει πως μία μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να κρατήσει ακόμη και 15 χρόνια όταν αυτή φορτίζεται σωστά και λιγότερα συχνά σε DC ρεύμα.

Καταλήγει πως είναι σχεδόν άσκοπο για κάποιον να θελήσει να αλλάξει μια μπαταρία σε ένα αυτοκίνητα που έχει φτάσει στην 15ετία αφού το αμάξωμα έχει ήδη παλιώσει. Μάλιστα, προσθέτει πως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει πλέον να το βλέπουμε σαν λευκή ηλεκτρική συσκευή, αφού ως γνωστόν οι περισσότερες έχουν το πολύ μια δεκαετία ζωής.

Από την άλλη τονίζει πως όταν μία μπαταρία παύει να είναι χρήσιμη μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης ενέργειας, ενώ πολλά από τα υλικά της ανακυκλώνονται. Μάλιστα, ο Straubel τονίζει πως η διαδικασία ανακύκλωσης είναι περίπλοκη, αλλά όταν γίνεται σωστά συνήθως τα υλικά που ανακτώνται είναι πι καθαρά και αποδοτικά.

Πάντως, ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή και τα κέντρα ανακύκλωσης θα πρέπει να περιμένουν να έχουν κίνηση από την επόμενη δεκαετία αφού η ηλεκτροκίνηση μόλις τώρα ξεκινά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις μπαταρίες λιθίου και εδώ για τις ξηρού τύπου solid state.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!