MUST_READNEAPINED

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: H κλασική μουσική βελτιώνει την αυτονομία

Πως μπορεί ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που ακούει Μότσαρτ να κάνει κανείς περισσότερα χιλιόμετρα με μία φόρτιση;

Ίσως και να έχετε ήδη αντιληφθεί το λόγο. Απλά η Kia έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως ανάλογα με την μουσική που απολαμβάνει ένας οδηγός στο αυτοκίνητο του αλλάζει η διάθεσή του και οδηγεί ανάλογα. Για παράδειγμα αν ακούει ροκ ή ραπ το πιο πιθανό είναι να κινείται σχετικά σβέλτα. Αντίθετα, αν ακούει πιο χαλαρή ποπ μουσική κινείται πιο χαλαρά.

Ειδικότερα όταν απολαμβάνει τζαζ ή κλασική μουσική το στιλ του αλλάζει εντελώς με την μουσική επίδραση να έχει άμεση σχέση με την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μάλιστα, η επιρροή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν η πιστότητα ήχου είναι σε επίπεδα hi-end.

Το πείραμα που έκανε η Kia ήταν με ένα ΕV6 GT-Line S εξοπλισμένο με το ηχοσύστημα της Meridian με 14 ηχεία. Μία ομάδα από οδηγούς οδήγησαν για πρώτη φορά το ηλεκτρικό Kia σε μία διαδρομή περίπου 30 χιλιομέτρων.

Η λίστα με τα αρχεία είχε από ποπ μέχρι κλασική μουσική. Όλοι άκουγαν στην ίδια ένταση, με τις ίδιες ρυθμίσεις στο ηχοσύστημα, και παρακολούθηση των βιομετρικών τους παραμέτρων στην διάρκεια της οδήγησης.

Τι έδειξε το πείραμα; Πως όταν οι οδηγοί άκουγαν Μότσαρτ και Μπετόβεν το στιλ τους ήταν τέσσερις φορές πιο αποδοτικό. Συγκεκριμένα, το πόρισμα έδειξε πως η κλασική μουσική είχε αντίκτυπο στην αυτονομία μόλις 7,7%. Οι μπαλάντες κατά 13,3% και η ποπ κατά 23,6%.

Δεν το γνωρίζουμε αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως όταν ακούει κανείς heavy metal σε ένα ηλεκτρικό η μπαταρία δεν θα φτουράει μία, που λέει και ο λαός…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!