NEA

Έξυπνη αρπαγή ακινητοποιεί οχήματα υπό καταδίωξη [video]

Μια νέα συσκευή εφαρμόζουν αστυνομικές αρχές σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να ακινητοποιήσουν όχημα που καταδιώκουν τα περιπολικά τους.

Όχι, δεν πυροβολούν τα λάστιχα, ούτε ρίχνουν καρφιά στο δρόμο… Αντίθετα κάνουν χρήση μιας καινοτόμου κατασκευή που λίγο-πολύ μοιάζει με μια πιρούνα που πάνω της έχει πλεγμένο έναν ιμάντα. Αυτή η πιρούνα βγαίνει από το μπροστινό μέρος του περιπολικού και όταν αυτό πλησιάζει σε… απόσταση βολής με το προπορευόμενο όχημα, τότε μπλέκεται στους πίσω τροχούς ο ιμάντας και τους παγιδεύει.

Το όλο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να περνά κοντά και κάτω από τον πίσω τροχό του οχήματος που διαφεύγει και οι ιμάντες έχουν σκοπό να το παγιδέψουν και να το σταματήσουν. Η συσκευή φέρει την ονομασία Grappler ή αρπακτικό σε ελληνική απόδοση.

Το «αρπακτικό» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 από την Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ. Από τότε έχουν γίνει 95 συλλήψεις.

Μάλιστα πολλά κράτη και χώρες υιοθετούν τώρα τη μέθοδο να μην καταδιώκουν καθόλου τα αυτοκίνητα, καθώς η ίδια η καταδίωξη μπορεί να προκαλέσει αλόγιστη οδήγηση και να θέσει σε κίνδυνο αθώους περαστικούς και άλλους οδηγούς.

Έτσι αφήνουν το αυτοκίνητο να κινείται και το παρακολουθούν από μακρινή απόσταση με χερσαία ή εναέρια μέσα. Και την κατάλληλη στιγμή το Grappler Police Bumper τους δίνει μια γρήγορη και εύκολη επιλογή να σταματήσουν αυτό το όχημα. Λέτε να το δούμε και στην Ελλάδα; Φυσικά και αστειευόμαστε…

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!