NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακριβαίνει το λίθιο, ακριβαίνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η τιμή του λιθίου, μία βασική πρώτη ύλη για τις μπαταρίες, έχει εμφανίσει αύξηση που φτάνει έως και το 500%.

Ενώ οι ειδικοί παλεύουν να βρουν λύση για μείωση της αναλογίας του κόστους ανά kWh στις μπαταρίες, η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δεν είναι όμως μόνο το λίθιο. Ελέω του πολέμου στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέταλλα (νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, αλουμίνιο κ.α.) παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις και αναλύσεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επιφέρουν μία αύξηση από 1.000 και πάνω ευρώ στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το λίθιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξορυχθεί και να επεξεργαστεί, ενώ οι διαδικασίες αυτές έχουν μεγάλο κόστος στο περιβάλλον. Μία λύση είναι η ανακύκλωση των μπαταριών για την εξεύρεση λιθίου. Ωστόσο, ο στόλος των ηλεκτρικών είναι αφενός μικρός και αφετέρου νεαρός για να υπάρχει μεγάλο όφελος από την ανακύκλωσή τους,.

Όπως βλέπουμε παρά τις προσπάθειες των κατασκευαστών να κατεβάσουν τις τιμές των ηλεκτρικών στα επίπεδα των συμβατικών μοντέλων, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή των μπαταριών. Οπότε όσοι θεωρούν πως τα συμβατικά αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες θα μας αφήσουν σύντομα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!