NEAPINED

Αστυπάλαια: «Η ηλεκτροκίνηση έφερε την επανάσταση στην καθημερινότητα των κατοίκων»

Την επανάσταση στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αστυπάλαιας έχει φέρει η ηλεκτροκίνηση, όπως τονίζει στο Caroto o Δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει πως οι καθημερινές μετακινήσεις τους πλέον γίνονται με τα ID.4 της VW, αν φυσικά επιλέξουν την υπηρεσία astyGO, μέσω της εφαρμογής astyMOV.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει τύχει ευρείας αποδοχής, ενώ οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν πλέον πολύ μεγάλη ευκολία να πάνε οπουδήποτε από το σπίτι τους, αλλά και να επιστρέψουν σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περιμένουν τα 4 δρομολόγια του ΚΤΕΛ την Ημέρα ή να πληρώσουν ένα ταξί.

Ακόμα και αν δεν μπορούν να κάνουν χρήση των έξυπνων κινητών, μεταφέρουν την επιθυμία τους για δρομολόγια (σε φαρμακείο, ιατρείο, μπακάλικα) σε οικεία πρόσωπα, όπου με τη σειρά τους στέλνουν μέσω της εφαρμογής την εντολή για δρομολόγιο. Έτσι ανα πάσα ώρα και στιγμή, μέχρι τις δύο το πρωί μπορεί  να εκτελεστεί το επιθυμητό δρομολόγιο.

Προϋπόθεση για την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η αγορά προπληρωμένης κάρτας 60 ευρώ, διάρκειας 6 μηνών, που επιτρέπει απεριόριστα δρομολόγια στην διάρκεια της ημέρας. Αυτή τη στιγμή τώρα κυκλοφορούν 6 VW ID 4 και προβλέπεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει στο Caroto ο κ. Κομηνέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή το πρόσφατο πρωτάθλημα παρκούρ που διοργανώθηκε στην Αστυπάλαια, τα 6 ηλεκτρικά οχήματα διαχειρίστηκαν 100 κλήσεις ημερησίως.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κομηνέας τονίζει πως ο επισκέπτης της Αστυπάλαιας, δεν είναι απαραίτητο να φέρει μαζί του το όχημα του, καθώς η υπηρεσία astyGO, μπορεί να απαντήσει και στις ανάγκες των τουριστών. Πως γίνεται αυτό;

Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να αποκτήσει κάρτα με τριήμερη ή εβδομαδιαίας αξίας με 25 ή 35 ευρώ, αντίστοιχα, και θα κάνει όσες διαδρομές επιθυμεί στην διάρκεια της ημέρας. Προφανώς και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ωστόσο το νησί της Αστυπάλαιας έχει δείξει το δρόμο της βιωσιμότητας, στον τομέα των αστικών μετακινήσεων. Βέβαια ο Δήμαρχος του  νησιού αναφέρει ότι ανάλογα της επιτυχίας του εγχειρήματος θα επενδύσει μέσω Leasing και σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μέχρι τέλος του χρόνου η παρούσα υπηρεσία θα ασκείται από μια αναπτυξιακή της περιφέρειας, ενώ από την άλλη χρονιά θα την ασκεί ο δήμος μαζί με την περιφέρεια, όπως αναφέρει ο κ. Κομηνέας. Μάλιστα ο δήμος θα αναλάβει να διαχειρίζεται με ίδια μέσα το εγχείρημα  και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση  έχει  καταρτίσει Business Plan για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα ο δήμος θα συστήσει αυτός αναπτυξιακή εταιρία μαζί με την περιφέρεια και θα προβλέπει πως θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης. Μάλιστα ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι το εγχείρημα θα είναι κερδοφόρο στα 3 χρόνια. Τέλος η νέα υπηρεσία έχει ήδη δώσει 10 νέες θέσεις εργασίας  και 6 θέσεις τετράωρης εργασίας, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι  συνολικά θα εργάζονται 18 άτομα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η μετατροπή του  νησιού σε πράσινο, θα πρέπει να αφήνει και ένα χρηστικό αποτύπωμα στους κατοίκους. Καλό είναι να μειώνονται οι ρύποι του περιβάλλοντος, αλλά και οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν και ένα απτό χειροπιαστό αποτέλεσμα. Στην Αστυπάλαια η αρχή έγινε…

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!