NEA

Ερχονται 200 νέες πρότυπες διαβάσεις στην Ατική – 28 εκατ. ευρώ για βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Εργά ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει αυτό το διάστημα η περιφέρεια Αττικής με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, στόχος  του οποίου είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 600 περίπου επικίνδυνα σημεία σε όλο το δίκτυο. Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής  Γ. Πατούλης στην παρέμβαση του στο Caroto.gr αναφερόμενος στα έργα που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει την αρμοδιότητα συντήρησης περίπου 1200 km οδικών αξόνων εντός αστικού ιστού: Μάλιστα δίνοντας το στίγμα των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες υλοποιείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μέσω του οποίου η περιφέρεια έχει προβεί σε συστηματική συντήρηση οδοστρωμάτων επιφάνειας περίπου 925.000 τ.μ.!  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει την αρμοδιότητα συντήρησης περίπου 1200 km οδικών αξόνων εντός αστικού ιστού συνολικής επιφάνειας 20.000.000 τ.μ.

Μάλιστα, αμεσα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συντηρηθούν επιπρόσθετα 803.000 m² Ενώ σύμφωνα με τις αναφορές των εποπτών του οδικού δικτύου απαιτούνται κατά ελάχιστο πιστώσεις 100.000.000 ευρώ για να επιτευχθεί η ελάχιστη αποδέκτη στάθμη οδικής ασφάλειας.  

Ερχονται 200 νέες  πρότυπες διαβάσεις στην Αττική: Ο κ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά και στην προσβασιμότητα των πολιτών, αναφέροντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε ακόμη 200 πρότυπες διαβάσεις στους δρόμους της Αττικής. Η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των πεζών ενισχύεται σημαντικά και από τις νέες πεζογέφυρες που έχουν τοποθετηθεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος σε Φλοίσβο και Άλιμο καθώς και στην λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα υπενθύμισε τις νέες σύγχρονες διαβάσεις πεζών, στο παναθηναϊκό στάδιο και την πλατεία Συντάγματος που έχουν βοηθήσει και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να περνούν με ασφάλεια τις εν λόγω διαβάσεις.

Ποια  έργα θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια;

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά τις νυχτερινές ώρες και την αναβάθμιση του φωτισμό στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ανάφερε ο κ. Πατούλης και στάθηκε στα παρακάτω:

  • Ολες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες θα διαθέτουν φωτισμό υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης

Ήδη έχουν τοποθετηθεί Led φωτιστικά στη λ. Ποσειδώνος, στη λεωφόρο Συγγρού, στην λ. Κηφισίας, στην Χαμοστέρνας, στην λ.  Πέτρου Ράλλη, στην οδό Πειραιώς, στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου Ενώ τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η τοποθέτηση των σύγχρονων λέει φωτιστικών στη λ. Αθηνών και στη λεωφόρο Κηφισού και μέχρι το τέλος του έτους όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες θα διαθέτουν φωτισμό υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης. Στο μεταξύ η Αττική διαθέτει 37.162 φωτεινούς σηματοδότες, από τους οποίους το 30% έχει ήδη αντικατασταθεί με Led σηματοδότες χαμηλής κατανάλωσης.

  • Αντικαθίστανται τα στηθαία

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι τα στηθαία ασφαλείας. Στο δικό δίκτυο της Αττικής υπάρχουν συνολικά πάνω από 600 km στηθαίων ασφαλείας παλαιού τύπου και μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί 15 km κατεστραμμένων στηθαίων. Έχει ήδη εγκριθεί πίστωση 3.600.000€ με την για να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες φθορές.

  • Νέες διαγραμμίσεις

  Όσον αφορά στις διαγραμμίσεις έχουν ήδη διαγραμμιστεί 700 km οδικού δικτύου επί συνόλου 1200 km. Όμως η διαγράμμιση πρέπει να επαναλαμβάνεται κατ’ ελάχιστο σε ετήσια βάση αφού ο κυκλοφοριακός φόρτος, τα γηρασμένα οδοστρώματα και ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν αυξημένες φθορές. Στο σημείο αυτό τονίστηκε  ο εκσυγχρονισμός του κέντρου επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας με την τοποθέτηση τεχνικών μέσων για την καταγραφή της παραβίασης του Ερυθρού σηματοδότη.

  • Το νέο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας που λειτουργεί 365 μέρες και όλο το εικοσιτετράωρο

“Σημαντικά όμως έχει ενισχυθεί και η εξωστρέφεια της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά την διαχείριση της κυκλοφορίας, καθώς το νέο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας που λειτουργεί 365 μέρες και όλο το εικοσιτετράωρο παρέχει σημαντικές υπηρεσίες και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία συνδράμει, στην διαχείριση των συμβάντων και στο συντονισμό των έργων, ενώ παράλληλα δίνει χρηστικές πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους μέσω των ΜΜΜ και μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών  μηνυμάτων”, ανάφερε στο Caroto o κ. Πατούλης.

  • Βαν της περιφέρειας στον Κηφισό καθημερινά

Μία επιπλέον καινοτομία είναι τα οχήματα οδικής ασφάλειας που επιχειρούν στον Κηφισό Προσφέροντας καθημερινά τις υπηρεσίες τους, τους διερχόμενους οδηγούς, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται για πρώτη φορά σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο.  

  • Το 1544 για τους χρήστες του οδικού δικτύου

Στην άμεση επικοινωνία των πολιτών έρχεται  να προστεθεί και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 με τον οποίον μπορούν οι χρήστες του οδικού δικτύου να επικοινωνούν όλο το εικοσιτετράωρο κατευθείαν με το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας.

 Τέλος, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οδικού δικτύου υπάρχουν 90.000 φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων και βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ενέργειες εργολαβίες καθαρισμό τους, όπου με καθημερινές παρεμβάσεις διατηρούνται καθαρά. Ταυτόχρονα έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στα μηχανικά υπόγεια αντλιοστάσια της Περιφέρειας Αττικής, πάντα όπως σημειώνει στο Caroto.gr ο Γ. Πατούλης.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!