NEAPINED

Πόσο πρέπει να τρέχουν τα οχήματα με τρέιλερ;

Χωρίς τέλος είναι οι παραβάσεις για  οχήματα που  φέρουν τρέιλερ και ξεπερνούν κατά πολύ τις επιτρεπόμενες ταχύτητες που επιβάλλει ο ΚΟΚ.

Εάν δεν το γνωρίζετε, τα επιβατηγά με ελαφρό ρυμουλκούμενο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο τα 90 σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και τα 80 χιλιόμετρα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Προφανώς, για όσους πιαστούν με ταχύτητες άνω των επιτρεπόμενων ορίων πέφτει ο πέλεκυς των προστίμων που ισχύει για την υπέρβαση της ταχύτητας. Εάν τα ξεπεράσουν για 20 χιλιόμετρα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Δε θέλουμε να φανταστούμε ότι τα εν λόγω οχήματα πάνε πάνω από 130 χιλιόμετρα… Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί που ενδιαφέρονται για την απόκτηση τρέιλερ πρέπει να γνωρίζουν τα κάτωθι:

  • Θα πρέπει να πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές της 2007/46
  • Να μπορεί να αποθηκευτεί κατά προτίμηση σε κάθετη – όρθια θέση για εξοικονόμηση χώρου
  • Να διαθέτει κρίκους εσωτερικά κατά προτίμηση για τη σωστή πρόσδεση των αντικειμένων ή να μπορεί εξωτερικά και στο υποπλαίσιο να αγκιστρωθεί γάντζος καστάνιας με ιμάντα.
  • Να έχει ειδική χούφτα για τα κιλά που αντέχει το τρέιλερ αλλά και συρματόσκοινο ασφάλειας -ΠΡΟΣΟΧΗ…ΟΧΙ ΑΛΥΣΙΔΑ- για την ασφαλή ζεύξη και έλξη της ρυμουλκούμενης μπαγκαζιέρας ή του τρέιλερ
  • Να διαθέτει φώτα πολλαπλών λειτουργιών συμπεριλαμβανομένου αυτού και της ομίχλης αλλά και για τα τρέιλερ που διαθέτουν φρένα και αυτού της όπισθεν και να έχει χώρο για την τοποθέτηση πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας.

Επιπλέον, αν σκοπεύετε να μετακινήσετε αντικείμενα που έχουν μεγάλο όγκο όπως jet-ski, σκάφη θαλάσσης ή επαγγελματικά μηχανήματα άνω των 750 κιλών, θα χρειαστείτε ρυμουλκούμενη μπαγκαζιέρα ή τρέιλερ με φρένα – ΠΡΟΣΟΧΗ …ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟΥ- για να ελέγχετε καλύτερα το φορτίο σας αλλά και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας.

Βασικό είναι βέβαια να γνωρίζετε την ικανότητα έλξης του αυτοκινήτου σας, κάτι που σας το παρέχει η αντιπροσωπεία του αυτοκίνητου μετά από αίτημα σας ή σε αρκετές περιπτώσεις το αναφέρει και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σας στους κωδικούς Q1 & O2. Συνήθως αυτή μεταφράζεται σε κιλά που το όχημά σας έχει τη δυνατότητα να «έλξει».

Σιγουρευτείτε λοιπόν για τη δυνατότητα αυτή του οχήματός σας και φροντίστε να έχετε και την απαραίτητη από τον νόμο  άδεια για ρυμούλκηση η οποία εκδίδεται από τις κατατόπους υπηρεσίες συγκοινωνιών κατά την αγορά της ρυμουλκούμενης μπαγκαζιέρας ή του τρέιλερ.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!