NEA

Τελικά, είναι ή δεν είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες;

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία να καταστούν υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες, όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες, ο υφυπουργός μεταφορών και υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος δηλώνει:

«Κάθε χρόνο όταν ξεκινάει χιονόπτωση δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα και όλοι παρατηρούμε σε συγκεκριμένα σημεία νταλίκες να διπλώνουν, αυτοκίνητα να κολλάνε και να μπλοκάρει ο δρόμος. Αυτό διότι, κακώς επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που δε ‘‘φοράνε’’ αντιολισθητικές αλυσίδες ή δε φέρουν χιονολάστιχα.

Οι οδηγοί, λοιπόν, μπορούν εύκολα να έχουν τις αλυσίδες τους στο όχημα, στον χώρο όπου έχουν είτε τη ρεζέρβα ή το κιτ επισκευής του ελαστικού. Άρα είτε θα έχεις τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό σου, όπως έχεις το φαρμακείο και τον πυροσβεστήρα, είτε τις βάζεις στο όχημα όταν ανακοινωθεί από την Τροχαία ή την Πολιτική Προστασία ότι θα έχει χιόνι ή παγετό».


Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ30/Δ5α/73567 – ΦΕΚ Τεύχος Β 1144/14.03.2022 υπουργική απόφαση, από την 1η Οκτωβρίου έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα και η χρήση τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Με γνώμονα την πρόσφατη εμπειρία και δοκιμασία που πέρασε η Ελλάδα κατά τις έντονες χιονοπτώσεις του περσινού χειμώνα, η απόφαση αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο τις ημέρες της κακοκαιρίας, αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80,00 ευρώ.

Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να βρει τον αναγκαίο εξοπλισμό και να εφοδιάσει το όχημα του, είναι η πληροφορία για τη διάσταση των ελαστικών. Οι αλυσίδες χιονιού είναι αποτελεσματικές στον πάγο αλλά τα πανιά είναι ευκολότερο να τα τοποθετήσει κάποιος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγαλύτερη ασφάλεια να γνωρίζει εκ των προτέρων κανείς πως να τοποθετεί τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητό του πριν τη στιγμή της κακοκαιρίας αλλά και να αποθηκεύει τα αντιολισθητικά είδη σε εύκολο σημείο.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!