NEA

Έρχεται ένας νέος νόμος περί Net-Zero Industry Act στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμάσει έναν νόμο για να διευκολύνει τη ζωή της πράσινης βιομηχανίας της και θα τη στηρίξει με κρατική βοήθεια και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε μια ομιλία ότι οι κινήσεις θα ενταχθούν στο βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για να γίνει η Ευρώπη το σπίτι της καθαρής τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας στον δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.

«Για να γίνει αυτό, θα υποβάλουμε έναν νέο νόμο περί Net-Zero Industry Act», είπε. “Ο στόχος θα είναι να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα εξετάσουμε ιδιαίτερα πώς να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας», είπε φον ντερ Λάιεν..

»Η ΕΕ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ένα σχέδιο 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιδότηση της πράσινης παραγωγής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα παράσχει χρήματα και για τη βιομηχανία της. Για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις προσφορές και τα κίνητρα που είναι σήμερα διαθέσιμα εκτός ΕΕ», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν.

“Γι’ αυτό θα προτείνουμε την προσωρινή προσαρμογή των κανόνων μας για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν. Ευκολότεροι υπολογισμοί. Απλότερες διαδικασίες. Ταχείες εγκρίσεις. Για παράδειγμα, με απλά μοντέλα φοροαπαλλαγών. Και με στοχευμένη ενίσχυση για εγκαταστάσεις παραγωγής σε στρατηγικά καθαρά τεχνολογικές αλυσίδες αξίας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μετεγκατάστασης από ξένες επιδοτήσεις», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ των 27 εθνών την ίδια ικανότητα να υποστηρίξουν τις εταιρείες τους, η χρήση μόνο της κρατικής βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό, «κατακερματισμό» που θα έβλαπτε την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στην ενιαία αγορά και να υποστηριχθεί η μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία σε ολόκληρη την Ένωση, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας ως μέρος της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ο προϋπολογισμός μας αργότερα φέτος», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ταμείο, μια ιδέα που έθεσε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν έχει ακόμη την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, ιδίως της Γερμανίας. «Καθώς αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, θα εξετάσουμε μια γεφυρωτική λύση για να παρέχουμε γρήγορη και στοχευμένη υποστήριξη όπου χρειάζεται περισσότερο», είπε η φον ντερ Λάιεν, και πάλι χωρίς λεπτομέρειες.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!