NEA

Πόσο μειώθηκε η αγορά αυτοκινήτων στην ΕΕ το 2022

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12,8%, σημειώνοντας τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης φέτος.

Παρά το θετικό αυτό αποτέλεσμα, μόνο δύο από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της περιοχής κατέγραψαν ανάπτυξη. Η γερμανική και η ιταλική αγορά αυτοκινήτου είχαν ένα εξαιρετικά ισχυρό τέλος για το 2022, σημειώνοντας διψήφια αύξηση 38,1% και 21,0% αντίστοιχα. Η Ισπανία, από την άλλη, σημείωσε σημαντική πτώση (-14,1%), ενώ η Γαλλία παρέμεινε σταθερή (-0,1%).

Συνολικά το 2022, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε κατά 4,6%, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των ελλείψεων εξαρτημάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αν και η αγορά βελτιώθηκε από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2022, οι σωρευτικοί όγκοι ανέρχονται σε 9,3 εκατομμύρια μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο της περιοχής από το 1993, όταν καταγράφηκαν 9,2 εκατομμύρια μονάδες.

 Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ, μόνο η Γερμανία κατάφερε να σημειώσει ανάπτυξη το 2022 (+1,1%), βοηθούμενη από το ισχυρό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου. Οι άλλες τρεις αγορές είχαν χειρότερη επίδοση από το 2021, με την Ιταλία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (-9,7%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (-7,8%) και την Ισπανία (-5,4%).

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!