NEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οδηγέ, έβρεξες πεζό; Μάθε το πρόστιμο!

Πάντοτε μια  βροχή στα αστικά κέντρα αναδεικνύει τα χίλια κακά της μοίρας μας. Γέφυρες κλείνουν (βλέπε Χαμοστέρνας και Ολυμπιακό στάδιο), δρόμοι γίνονται ποτάμια και πεζοί γίνονται μούσκεμα.

Όχι, από τη βροχή… αλλά από τους ασυνείδητους οδηγούς που αντί να περνάνε ήρεμα πλάι από πεζοδρόμια και στάσεις, φουλάρουν και καταβρέχουν τους δύσμοιρους συμπολίτες μας.

Η οδήγηση μέσα σε λακκούβες και το πιτσίλισμα πεζών μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό ή αναπόφευκτο, αλλά δεν είναι απλώς αγενές – μπορεί να είναι παράνομο. Στην Αγγλία τουλάχιστον,  νόμος από το 1988 απαγορεύει «την οδήγηση μέσα από μια λακκούβα που προκαλεί πιτσίλισμα πεζών».

Μάλιστα το πρόστιμο ξεκινάει από 100 λίρες και μπορεί να φτάσει και τις 5.000 λίρες εάν διαπιστωθεί ότι η συμπεριφορά του οδηγού είναι «πράξη ανικανότητας, εγωισμού, ανυπομονησίας ή επιθετικότητας».

Στην Ελλάδα τώρα δεν υπάρχει στον ΚΟΚ κάποια παράγραφο που να τιμωρεί μια τέτοια συμπεριφορά. Στον ΚΟΚ του 2019 βέβαια υπήρχε το εδάφιο  (ν.2696/1999 αρθ.15 παρ.4) που αναφέρει ότι υπάρχει πρόστιμο 80 ευρώ από παρενόχληση άλλων χρηστών της οδού, παρόδιων, διαμενόντων επί της οδού με σκόνη, καπνό, ρίψη υγρών κ.λπ.

Προφανώς, όμως και εδώ δεν αναφέρεται η βροχή ως υγρό ή δεν αναδεικνύεται η αγενής συμπεριφορά του εκάστοτε οδηγού. Ίσως, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια μήνυση εις βάρος του οδηγού, για πρόκληση σωματικής βλάβης, αν φυσικά καταφέρει το θύμα να πάρει πινακίδα του οχήματος.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!