NEAΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

ACEA: Δώστε τώρα οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Παρά τις νομοθετικές προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα, υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη πρωτοβουλιών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά.

Τα τελευταία στοιχεία της ACEA για τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα (ECV) επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική προσιτότητα παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς πολλοί αναγκάζονται να απέχουν από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 9% ή λιγότερο του μεριδίου αγοράς σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι χώρες αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου το μέσο καθαρό εισόδημα είναι 13.000 ευρώ.

Αντίθετα, τα υψηλότερα μερίδια (30% και άνω) εντοπίζονται σε μόλις πέντε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης όπου το καθαρό εισόδημα ξεπερνά τις 32.000 ευρώ.

Αυτά τα τελευταία στοιχεία είναι μια σχετική υπενθύμιση ότι η έλλειψη κινήτρων από τους καταναλωτές για την αγορά καθαρότερων και πιο οικολογικών οχημάτων παρεμποδίζει το τεράστιο δυναμικό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η έλλειψη ευνοϊκών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υποδομή χρέωσης, επιδεινώνει επίσης τις διαφορές μεριδίων αγοράς μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της ΕΕ.

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει τώρα να ενεργήσουν ανάλογα με τη θέσπιση ολιστικών συνθηκών. Η γρήγορη εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, ειδικά σε χώρες όπου η υποδομή είναι εμφανώς ελλιπής, είναι μόνο ένα από αυτά τα μέτρα.

Επιπλέον, τα κίνητρα αγοράς, τα οποία συμβάλλουν στην άμβλυνση των προκλήσεων προσιτής τιμής που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές, μπορούν να τονώσουν περαιτέρω τη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!