NEA

ΙΕΑ: Έκρηξη πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχίσουν την «εκρηκτική τους ανάπτυξη» φέτος και θα φτάσουν σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η υποκείμενη αυτή τάση προς την ηλεκτροδότηση του στόλου αυτοκινήτων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) έως το 2030, ανέφερε η IEA σε έκθεση σχετικά με το θέμα. Η συνολική πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου το 2023 είναι 101,9 mb/d.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν το 2022 παγκοσμίως, και οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια» μονάδες.

«Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αυξηθεί από 4% το 2020 σε 14% το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 18% φέτος», σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, με έδρα το Παρίσι.

Είναι στις πρώτες παγκόσμιες αγορές όσον αφορά τον όγκο των νέων αυτοκινήτων που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσουν ταχύτερα, σημειώνει ο IEA: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Σχεδόν 2 στα 3 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο πωλούνται τώρα εκεί και τα εργοστάσιά του κυριαρχούν στον τομέα των μπαταριών και των απαραίτητων εξαρτημάτων για την κατασκευή τους.

Σε μια εποχή που οι περιβαλλοντικοί κανόνες γίνονται όλο και πιο αυστηροί και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση θερμικών αυτοκινήτων έως το 2035, ο IEA βλέπει το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φτάνει το 60% σε αυτές τις τρεις γεωγραφικές περιοχές έως το 2030.

Πέρα από αυτές τις μεγάλες αγορές, ο ΔΟΕ σημειώνει ενθαρρυντικές τάσεις για άμεση ατομική κινητικότητα «μηδενικών εκπομπών» εντός άλλων χωρών: «Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τριπλασιάστηκαν στην Ινδία και την Ινδονησία πέρυσι, έστω και από μια μέτρια αρχική βάση, και υπερδιπλασιάστηκαν στην Ταϊλάνδη».

Ο διευθυντής του IEA, Fatih Birol, δήλωσε ότι: «Η ταχεία εμφάνιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων προκαλεί έναν ιστορικό μετασχηματισμό στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτή η τάση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσουν το 2030 την ανάγκη για τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ειδικά αφού μετά τα επιβατικά αυτοκίνητα, θα ακολουθήσουν ηλεκτρικά πούλμαν και φορτηγά.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!