NEA

Πήρε κλήση 121.000 ευρώ για υπερβολική ταχύτητα!

Οι παραβάσεις της ταχύτητας στη Φινλανδία είναι γενικά δαπανηρές. Σύμφωνα με την ADAC, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας έως και κατά 20 km/h σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα συνεπάγεται σταθερά πρόστιμα έως και 200 ευρώ.

Τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα αρχίζουν όταν η ταχύτητα υπερβαίνει το όριο κατά τουλάχιστον 21 χλμ./ώρα. Στη Φινλανδία, τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα υπέρβασης του ορίου και όσο πιο πλούσιος είναι ο ενδιαφερόμενος, τόσο πιο ακριβό είναι το πρόστιμο.

Ο Anders Wiklof, ένας πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, έμαθε πρόσφατα αυτό το μάθημα με τον δύσκολο τρόπο. Ενώ οδηγούσε στα νησιά Åland, ένα αυτοδιοικούμενο αρχιπέλαγος στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας, συνελήφθη να κινείται με ταχύτητα 82 χλμ./ώρα σε μια ζώνη όπου επιτρεπόταν μόνο 50 χλμ./ώρα. Κατά συνέπεια, αντιμετώπισε 10ήμερη αφαίρεση της άδειας οδήγησής του και βαρύ πρόστιμο 121.000 ευρώ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο  76χρονος Wiklof βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Ο 76χρονος, γνωστός ως ένα από τα πλουσιότερα άτομα στη Φινλανδία, έχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Το 2013, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 95.000 ευρώ για προηγούμενη παράβαση ταχύτητας, η οποία μάλιστα τράβηξε την προσοχή των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Το 2018, συνελήφθη και πάλι να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ένα “απλό” πρόστιμο σχεδόν 64.000 ευρώ.

Ενώ το ποσό του προστίμου του Wiklof μπορεί να φαίνεται ρεκόρ, απέχει πολύ από το να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ.

Το 2010, ένας Ελβετός οδηγός πιάστηκε να οδηγεί τη Ferrari Testarossa του με ταχύτητα 137 χλμ./ώρα σε ένα χωριό όπου το όριο ταχύτητας ήταν 80 χλμ./ώρα. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 299.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 307.500 ευρώ με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), κερδίζοντας μια αμφίβολη εγγραφή στο “βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες” εκείνη την εποχή.

Στη Φινλανδία, η παράβαση λόγω υπερβολικής ταχύτητας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη όχι μόνο για τους πλούσιους, αφού αποτελεί οικονομική επιβάρυνση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ανάλογα με τον βαθμό της παράβασης της ταχύτητας και τις οικονομικές δυνατότητες του ατόμου, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν σε πενταψήφιο ή εξαψήφιο αριθμό.

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι αρχές των νήσων Åland θα λάβουν ένα απροσδόκητο έσοδο από την παράβαση αυτή, το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να επενδύσουν υπεύθυνα και κερδοφόρα προς όφελος της κοινωνίας.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!