NEAPINED

Stellantis: Κρατήστε τα αυτοκίνητα σας για 15 χρόνια – Κάνει καλό για το CO2

Η Stellantis, η αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται πίσω από μάρκες όπως η Citroën, η Fiat, η Peugeot και η Vauxhall, έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οχημάτων της στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει το συνολικό αποτύπωμα CO2.

Η ανακατασκευή μπορεί να κρατήσει τα αυτοκίνητα στον δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον άνθρακα που παράγεται από την αρχική τους παραγωγή.

Η Stellantis στοχεύει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των οχημάτων της πέρα ​​από τα τρέχοντα 12 χρόνια μέσο όρο, με τα 15 χρόνια να μην είναι “τρελή” ως νέος στόχος, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της κυκλικής οικονομίας.

Η Άλισον Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος κυκλικής οικονομίας της εταιρείας, δήλωσε ότι η Stellantis στοχεύει να αυξήσει τη μέση διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων της πέρα από τα σημερινά 12 χρόνια, με νέο στόχο τα 15 χρόνια. Με την επαναχρησιμοποίηση εξαρτημάτων και το σχεδιασμό αυτοκινήτων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η Stellantis σκοπεύει να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2038.

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των αυτοκινήτων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μπαταρίες.

Ο ηθοποιός, κωμικός και λάτρης των αυτοκινήτων Rowan Atkinson τόνισε πρόσφατα την αξία των υφιστάμενων αυτοκινήτων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη πληρώσει τα περιβαλλοντικά τους τέλη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα παλαιότερα αυτοκίνητα μπορεί να εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα εκπομπών CO2 και καυσαερίων.

Ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικά μικρός, 8,6 χρόνια, οι προσπάθειες για να παραμείνουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κερδίζουν έδαφος.

Η Stellantis σχεδιάζει να επενδύσει στην ανακατασκευή μεταχειρισμένων εξαρτημάτων και οχημάτων στο εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο της Ιταλίας. Η εταιρεία στοχεύει να τετραπλασιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της ανακατασκευής έως το 2030, αποκομίζοντας εκτιμώμενα ετήσια έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Stellantis δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που εστιάζει στην παράταση της διάρκειας ζωής των οχημάτων. Το Refactory της Renault στη Γαλλία και το εργοστάσιο Burnaston της Toyota στο Ηνωμένο Βασίλειο ασχολούνται επίσης με την ανακατασκευή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Οι προσπάθειες αυτές δεν συμβάλλουν μόνο στη βιωσιμότητα αλλά αυξάνουν και την αξία μεταπώλησης των αυτοκινήτων.

Επιπλέον, οι μάρκες αυτοκινήτων διερευνούν νέες προσεγγίσεις για τα μοντέλα ιδιοκτησίας και χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η Citroën εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει 15ετείς μισθώσεις αυτοκινήτων, οι οποίες υποστηρίζονται από την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και τη συντήρηση των οχημάτων.

Η Afeela, μια premium μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων που αναπτύχθηκε από τη Honda και τη Sony, στοχεύει να προσφέρει 10ετή leasing με συχνές over-the-air αναβαθμίσεις για να διατηρούνται τα αυτοκίνητα ενημερωμένα και να διατηρείται ένα σταθερό μηνιαίο τέλος.

Η ώθηση για την αύξηση της μακροζωίας των οχημάτων ευθυγραμμίζεται με τους προτεινόμενους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων Euro 7, οι οποίοι επιδιώκουν να διπλασιάσουν τη διάρκεια συμμόρφωσης με τις εκπομπές ρύπων για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι η σωστή συντήρηση των οχημάτων, ιδίως σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με ενσωματωμένη συντήρηση, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.

Η Stellantis εργάζεται ενεργά για τη βελτίωση της ποιότητας και του σχεδιασμού των οχημάτων ώστε να μειωθούν τα σημάδια γήρανσης και φθοράς. Η εταιρεία διεξάγει ειδικές δοκιμές γήρανσης για να ενισχύσει την αξία μεταπώλησης και να παρατείνει τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής των οχημάτων της.

Δίνοντας προτεραιότητα στη μακροζωία των οχημάτων και επενδύοντας σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας, η Stellantis κάνει σημαντικά βήματα προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!