ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Toyota GR H2 Racing: Υβριδικό υδρογόνου στο Le Mans το 2026

Η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το Toyota GR H2 Racing Concept στο Le Mans ενόψει της 100ης επετείου του αγώνα.

Η Toyota ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγωνιστεί με ένα πρωτότυπο που θα καταναλώνει υδρογόνο στον 24ωρο αγώνα του 2026 στο Le Mans, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη κινητήρων καύσης υδρογόνου τόσο για αγωνιστικά όσο και για αυτοκίνητα δρόμου.

Οι διοργανωτές εισήγαγαν μια κατηγορία υδρογόνου για το 2026, επιτρέποντας τόσο στα οχήματα με καύση υδρογόνου όσο και στα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τα συμβατικά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Κάτι που δίνει την προοπτική για τη νίκη ενός αυτοκινήτου με κινητήρα υδρογόνου στη γενική κατάταξη.

Οι διοργανωτές του Le Mans έχουν επίσης δηλώσει τον στόχο τους για αγωνιστικά που θα κινούνται με υδρογόνο μέχρι το 2030. Ενώ επιτρέπονται οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Toyota, προτιμούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν τον ενθουσιασμό και τον θόρυβο που συνδέεται με τους σημερινούς αγωνιστικούς κινητήρες.

Αν και οι συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες του Toyota GR H2 Racing Concept είναι περιορισμένες, έχει αποκαλυφθεί ότι το αγωνιστικό διαθέτει έναν κινητήρα υδρογόνου που συνδέεται με ένα υβριδικό σύστημα. Έχει μήκος 5,10 μέτρα και πλάτος 2,05, γεγονός που το καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο από τα αγωνιστικά πρωτότυπα LMP1-H Le Mans που συμμετέχουν στον φετινό αγώνα.

Η Toyota βρίσκεται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας υδρογόνου, έχοντας λανσάρει το Mirai με κυψέλες καυσίμου και έχοντας διερευνήσει διάφορες εφαρμογές βαρέως τύπου για συστήματα κίνησης υδρογόνου.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έχει ήδη συμμετάσχει στη σειρά Super Taikyu Series στην Ιαπωνία χρησιμοποιώντας ένα Toyota Corolla με κινητήρα υδρογόνου και διαγωνίστηκε σε αγώνες σούπερ αντοχής στην Ταϊλάνδη.

Ο Akio Toyoda, μιλώντας για το έργο, δήλωσε ότι το Le Mans είναι μια πλατφόρμα για την υπέρβαση των ορίων και την υλοποίηση του μέλλοντος. Εξέφρασε τον στόχο του να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η ταχύτητα ή ο ενθουσιασμός των αγώνων.

Ο Toyoda τόνισε ότι το υδρογόνο δεν αφορά μόνο μηδενικές εκπομπές, αλλά και μια τεχνολογία που προσφέρει ήχο, ροπή και δυναμική, καθιστώντας το μια συναρπαστική επιλογή. Ανέφερε επίσης ότι η Toyota έχει δεσμευτεί να επιδιώξει διάφορες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες και του υδρογόνου, στην πορεία προς την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!